Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Για τη μεγάλη αριστερά της μαστούρας

Οι απολογητές της αστικής δημοκρατίας λένε πως στο κοινοβούλιο εκλέγονται οι καλύτεροι και οι ικανότεροι. Ανάμεσα, λένε, σε πολλούς ικανούς ο λαός επιλέγει τους άριστους.

Ένας από τους 300 άριστους έλληνες είναι ο Γρηγόρης Ψαριανός. Από χθες και επίσημα μέλος της βουλής. Ο κύριος αυτός, καλυπτόμενος πλέον πίσω από τη βουλευτική ασυλία, μπορεί άνετα να προπαγανδίζει τη μαστούρικη ιδεολογία του χωρίς καμία συνέπεια.

Σημειολογικά, μια μέρα πριν την επίσημη ανακήρυξη των βουλευτών ο «επαναστάτης» Γρηγόρης εμφανίστηκε σε μια καλά σκηνοθετημένη εκπομπή του Μέγκα για να μας πείσει πως τα ναρκωτικά δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο και να επιχειρηματολογήσει υπέρ της Καλαματιανής φούντας σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Μάλιστα ο δημοσιογράφος που του έκανε τη συνέντευξη «απορούσε» με την ειρωνεία πως οι αστυνομικοί της βουλής θα οφείλουν να στέκονται προσοχή στο πέρασμα του.
Ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να δυναμώσει το μπλοκ των κοινοβουλευτικών που μάχονται για μια καλύτερη ελλάδα μέσα από την απελευθέρωση των ναρκωτικών που θα κρατούν σε αφασία τους πολίτες της. Τώρα πια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε θα νοιώθει τόσο μόνος όταν από τα έδρανα της βουλής θα μάχεται για την καλλιέργεια μαριχουάνας στα μπαλκόνια μας. Πιθανόν μαζί με το νέο «εθνοπατέρα» να ξεκινήσουν καμπάνια για τη νομιμοποίηση τους. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο κάθετα αντίθετο με τις κρατικοποιήσεις, θα μπορούσαμε να μιλάμε για τη δημιουργία μιας νόμιμης κρατικής επιχείρησης (με την ομπρέλα της βουλής των ελλήνων) παραγωγής «αγνής» φούντας με δοκιμαστές που θα εγγυώνται την ποιότητα της (σκεφτείτε λίγο το σλόγκαν: «το χασισάκι που προτιμούν οι βουλευτές»). Έτσι για να χτυπήσουν επιτέλους και τα βρώμικα κυκλώματα των παράνομων ναρκεμπόρων.

Εύγε στο νέο μέλος του κοινοβουλίου. Εύγε και στο κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ που τολμά να δίνει γροθιές στο κατεστημένο και να μπαίνει μπροστάρης σε αγώνες και κινήματα της νεολαίας όπως το κίνημα του άρθρου 16, το κίνημα των bloggers και, τώρα, το κίνημα των επαναστατών της φούντας. Για τη μεγάλη αριστερά της μαστούρας.
Ίσως, τελικά, το παρακάτω φωτομοντάζ που έφτιαξε η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το blog σαλάτα εποχής θα πρέπει να γίνει η κυρίαρχη πολιτική αφίσα του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα.



Συνέχεια...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται;


Τη διετία 1990-91 μέσα στο ΚΚΕ εμφανίστηκε κρίση. Μερίδα στελεχών και μελών του έβαλε κατά των υπολοίπων σηκώνοντας το λάβαρο της ανανέωσης του κόμματος σε επίπεδο αρχών, ιδεολογίας και προσώπων. Αυτοχαρακτηρίστηκαν «ανανεωτές» κι αποκαλούσαν τους άλλους «συντηρητικούς» και «δογματικούς».
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά τώρα, μετά από 4 Ολυμπιάδες;

Ίσως γιατί πρόσφατα, τακτοποιώντας τη βιβλιοθήκη μου, βρήκα και ξαναδιάβασα τους «Παράλληλους Βίους» του Πλούταρχου. Ίσως γιατί η τότε κατάσταση στο ΚΚΕ έχει πολλές ομοιότητες (αλλά κι αρκετές διαφορές) με τη σημερινή κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Δείτε:
1. ΤΟΤΕ οι «ανανεωτές» δεν είχαν μεγάλη απήχηση εσωκομματικά αλλά απολάμβαναν μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ. Όπως, καλή ώρα, οι υποστηρικτές Βενιζέλου.
2. ΤΟΤΕ οι μεταμοντέρνοι κομμουνιστές αμφισβήτησαν αρχές και θέσφατα του ΚΚΕ ωσάν να μην γνώριζαν σε ποιο κόμμα ήταν μέλη. ΣΗΜΕΡΑ οι φιλοδοξούντες να εξυγιάνουν το ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν το μόνο θέσφατο αυτού του κόμματος: τον Παπανδρεϊσμό.
3. ΤΟΤΕ μόνο τυφλοί δεν έβλεπαν πως η συνύπαρξη των δυο τάσεων στο ίδιο κόμμα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυνε. Δεν υπήρχε ενότητα απόψεων και δράσης και μερικές φορές θερμόαιμοι ένθεν κακείθεν διαπληκτίστηκαν έντονα (απόπειρα κατάληψης ρου ρ/ς «902» κ.α.) μέχρι το τελικό διαζύγιο. Συνήθως η εικόνα που έβγαζαν έξω τα ΜΜΕ ήταν των «καλών ανανεωτών» που προπηλακιζόταν από τους «κακούς δογματικούς» (σ.σ. άλλο η εικόνα κι άλλο η πραγματικότητα). ΣΗΜΕΡΑ στον «καλό Βενιζέλο» εκτοξεύονται φραπέδες από οπαδούς του «κακού Παπανδρέου».
4. ΤΟΤΕ στην εσωκομματική πάλη του ΚΚΕ τα ΜΜΕ και συγκροτήματα επιχειρηματιών είχαν πάρει θέση υπέρ της «ανανέωσης». ΣΗΜΕΡΑ τα ίδια ΜΜΕ βλέπουν τον Βενιζέλο ως «μόνη λύση».
5. ΤΟΤΕ η διαμάχη ήταν στο πεδίο κυρίως της ιδεολογικής ταυτότητας του ΚΚΕ και λιγότερο των προσώπων. ΣΗΜΕΡΑ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: κουβέντα για ιδεολογικές διαφορές, ο καυγάς στρέφεται αποκλειστικά για το ποιος από τους δυο είναι «ικανότερος». Αυτή είναι η χτυπητή διαφορά του ΤΟΤΕ με το ΣΗΜΕΡΑ ή, αν προτιμάτε, η διαφορά του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, η μάχη του ΚΚΕ έληξε με νίκη των υπερασπιστών του κομμουνιστικού - επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος. Λίγους μήνες μετά, οι χαμένοι αποχώρησαν και έφτιαξαν δικό τους κόμμα (για την ακρίβεια μετέτρεψαν σε κόμμα τη συμμαχία κομμάτων που είχε συστήσει το ΚΚΕ με μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς).

Λένε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα. Δεν ξέρω αν η ιστορία θα επαναληφθεί με το ίδιο σενάριο. Αλλά αν επαναληφθεί, έχω μια απορία: πώς θα λέγεται το νέο κόμμα Βενιζέλου;


Συνέχεια...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Στήριγμα της «σεμνότητας» και της «ταπεινότητας»


Αρκετοί χάρηκαν που στις εκλογές πολλά αντιαισθητικά πρόσωπα απέτυχαν να εκλεγούν. Πράγματι, σε όποια ιδεολογική πλευρά κι αν ανήκει κάποιος, μόνο λύπη δεν ένοιωσε με την αποτυχία επανεκλογής της Μαριέτας Γιαννάκκου, του Νικολόπουλου, του Καλού, του Χριστοδουλάκη και πολλών άλλων.
Ωστόσο τη δική μας ευφορία από τις παραπάνω εξελίξεις σκίασε η εκλογή ενός συγκεκριμένου προσώπου που (και πάλι ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις) προσβάλει την αισθητική μας και το περί δικαίου αίσθημα.

Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο;



Κάποτε εμφανιζόταν ως «δημοσιογράφος». Ήταν από τους προδρόμους των μεσημεριανών κουτσομπολίστικων εκπομπών με την «πρωτοποριακή» για την εποχή αθλιότητα που λεγόταν «Κεντρί». Είναι βαμμένη με το αίμα ενός ανθρώπου τον οποίο διαπόμπευσε δημόσια χωρίς αποδεικτικά στοιχεία αναγκάζοντας τον να καταπιεί φυτοφάρμακο προτού τον δει το πανελλήνιο σε ζωντανή μετάδοση να κατηγορείται ως στυγνός παιδεραστής της ίδιας της ανήλικης κόρης του (η οποία παρουσίαζε νοητικά προβλήματα).
Τι κι αν το κοντινό περιβάλλον του αλλά και οι γείτονες που εμφανίστηκαν επώνυμα διέψευδαν την «αποκάλυψη»; Τι κι αν οι αστυνομικές αρχές εκδήλωναν άγνοια επί του θέματος και δεν είχαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη «θηριωδία»; Εκείνη, στηριγμένη σε καταγγελίες ανώνυμων θρασύδειλων, επέμεινε να τραβήξει τη χυδαιότητα ως το τέλος. Ο φτωχοδιάβολος έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του. Δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο για να αποδειχθεί η αθωότητα ή η ενοχή του.
Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στον ΑΝΤ1 που φιλοξενούσε το «Κεντρί» και η εκπομπή σταμάτησε.
Η κυρία δεν το έβαλε κάτω. Παντρεύτηκε επιχειρηματία της Πάτρας και άρχισε να αρθρογραφεί σε τοπικές συντηρητικές εφημερίδες απ’ όπου υπερασπιζόταν τη… δημοσιογραφική δεοντολογία. Τελικά, την «κέρδισε» η πολιτική.
Η Νατάσα Ράγιου απέσπασε τις ψήφους αρκετών Αχαιών και σήμερα είναι μέλος του κοινοβουλίου με τη σημαία της ΝΔ. Είναι ένα από τα 152 στηρίγματα της κυβέρνησης της «σεμνότητας» και της «ταπεινότητας».

Ντροπή σε όλους μας μα πιο πολύ σ’ εκείνους.


Συνέχεια...

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΑΣΟΚ: Οι πραγματικοί υπεύθυνοι μιας ήττας


Από το βράδυ της 16ης Σεπτέμβρη και το γνωστό (δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ) εκλογικό αποτέλεσμα, στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου. Αναλυτές επεξεργάζονται το αποτέλεσμα και προσπαθούν να βρουν τα αίτια της ήττας.
Ο Giorgos Παπανδρέου μίλησε για συλλογικές ευθύνες παίρνοντας πάνω του τις περισσότερες. Ο Fat Benie βιάστηκε να τις φορτώσει στον Γ.Α.Π. για να μπορεί να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος.
Ωστόσο, έμπειροι και έγκυροι αναλυτές που συνεργάζονται με το Αμετανόητο blog έκαναν μια σε βάθος έρευνα και ανακάλυψαν τους πραγματικούς υπαίτιους της ήττας.


Οι τρεις κύριοι και η κυρία ευθύνονται αποκλειστικά για την ήττα του Κινήματος. Είναι αυτό που λέμε «ο Θεός να σε φυλάει από τον Μητσοτάκη κι από αυτούς». Κόμμα παίρνουν, απόκομμα το καταντάνε.
Όσοι βιαστούν να αμφισβητήσουν τις αναλύσεις αυτές, ας αναλογιστούν:
1. Ποιοι παρέλαβαν ένα Συνασπισμό της Αριστεράς με διψήφια ποσοστά και τον μετέτρεψαν σε ΣΥΝ του 2,97%;
2. Είναι τυχαίο πως ο ΣΥΝ άρχισε να ανακάμπτει από την ώρα που τα μέλη της «γκαντέμικης» τετράδας άρχισαν να μεταπηδούν στο ΠΑΣΟΚ;
3. Είναι σύμπτωση που το ΠΑΣΟΚ άρχισε να συρρικνώνεται μόλις συμπληρώθηκε το «καρέ»;
4. Πώς εξηγείται ο καταποντισμός της ιστορικής γενιάς των (πάλαι ποτέ) μυστακοφόρων της «Αλλαγής» των οποίων τα έδρανα κατέλαβαν αρκετά μέλη της παραπάνω ομάδας;

Είναι τόσο πολλές οι «συμπτώσεις» που κάποιοι λάτρεις της συνομοσιολογίας άρχισαν να μιλούν δειλά δειλά για «δόλιο σχέδιο του ΣΥΝ» να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ ώστε να του πάρει την εκλογική βάση. Οι σεναριολόγοι υποστηρίζουν πως ο κος Ν. Κωνσταντόπουλος (αρχικά) και ο κος Α. Αλαβάνος (μετέπειτα) έστειλαν τα πρόσωπα αυτά ως «κομάντος αυτοκτονίας» («εισοδιστές» κατά τον παλαιοκομμουνιστικό όρο) για να διαλύσουν τον περήφανο Κίνημα του Πράσινου Ανατέλλοντος Ηλίου.

Συμπέρασμα: Μην πυροβολείτε τον Giorgos. Αναζητήστε αλλού τους υπεύθυνους της συντριβής.

Συνεργάτες της Έρευνας:

1. Ινστιτούτο Μελετών Παραψυχολογίας και Καφεμαντείας

2. Πολιτικοί αναλυτές Γειτονιάς και Καφενείων

3. Πητ Παπαδιάκος και Nasty Mpilia.

4. Διογένης «Κληρονομικό Χάρισμα»

5. Ο Μπάρμπας Μου Ο Ψεύτης


Συνέχεια...

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

ΚΚΕ! Με τη δύναμη 82 «ίππων» στις «μηχανές» του



Ναι! Πανηγυρίσαμε το 8,2% του ΚΚΕ. Την άνοδο του Κόμματος πάνω από 2 εκατοστιαίες μονάδες. Όχι σαν τους αφιονισμένους χουλιγκάνους με τις πλαστικές σημαίες στο Σύνταγμα που δεν ήξεραν γιατί πανηγύριζαν. Εμείς ξέρουμε. Είναι η επιβράβευση των θέσεων μας, της στάσης μας, των αγώνων μας μέσα στην εργατική τάξη.
Ναι! Αισιοδοξούμε! Ο δικομματισμός δεν έχασε πολύ έδαφος (ιδιαίτερα ο ένας του πόλος). Φάνηκε, όμως, πως δεν είναι ανίκητος και νομοτελειακός.
Ναι! Μας δίνει δύναμη το πλησίασμα καινούριων ψηφοφόρων στο ΚΚΕ.
Ναι! Για λίγες ώρες επιτρέψαμε στους εαυτούς μας τη χαρά εκείνων που βλέπουν τους αγώνες τους να πιάνουν τόπο, τη σύντομη ανάπαυση του πολεμιστή μετά από μια νικηφόρα μάχη.

Αλλά…

Τα πανηγύρια τέλειωσαν το ξημέρωμα της Δευτέρας.
Μια μικρή μάχη κερδίθηκε. Όχι ο πόλεμος!
Ο δικομματισμός παραμένει σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Ο ένας του πόλος αδυνάτισε μόνο κοινοβουλευτικά. Ο άλλος του πόλος μπορεί να ανακάμψει με μια εναλλαγή προσώπων αν εμείς δε συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τη δεξιά πολιτική του.
Η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και με 152 βουλευτές όπως και με 165. Θα ’ναι λάθος να πιστέψουμε πως η μικρή τους πλειοψηφία θα τους κάνει προσεκτικούς ή φιλολαϊκότερους. Το αντίθετο! Θα γίνουν σκληρότεροι.
Η τάση συμβιβασμού και καλλωπισμού του συστήματος είναι παρούσα και αποθρασυμένη. Θα δυσκολέψει περισσότερο τα βήματα μας για πλατιά ενότητα του λαϊκού κινήματος.
Τα μηνύματα των εκλογών πρέπει να μελετηθούν πολύπλευρα χωρίς ενθουσιασμούς και υπεροψίες ή αυταρέσκειες. Να προσαρμόσουμε τη δράση μας μέσα στο κίνημα στις νέες συνθήκες.
Οι άνθρωποι που έκαναν το βήμα προς το ΚΚΕ δε μας έδωσαν «λευκή επιταγή» ούτε μας ψήφισαν για τα ωραία μας μάτια. Έβαλαν στα χέρια μας τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι πικραμένοι κι απογοητευμένοι από τους άλλους και σε μας δε θα δώσουν περιθώρια ανοχής. Οι ευθύνες μας είναι τεράστιες. Δεν πρέπει να τους δώσουμε στιγμή την εντύπωση πως έκαναν ένα ακόμα λάθος και να επιστρέψουν στον έναν ή τον άλλο δικομματικό συνεταίρο.
Οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα είναι κρίσιμα και γι’ αυτούς και για μας και για το κίνημα. Είναι ώρες ευθύνης.
Γι’ αυτό, καλή η ικανοποίηση και η αισιοδοξία, αλλά πέρασαν.
Το 2004 λέγαμε πως «έχουμε αγώνα αύριο».
Τώρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον «αγώνα σήμερα». Και μάλιστα πιο δυνατά, πιο ορμητικά, πιο αποτελεσματικά.
Με τη δύναμη των 82 «ίππων» που βάλαμε στις «μηχανές» μας!


Συνέχεια...

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Όχι άσφαιρες βολές. Κατευθείαν στο στόχο: ΚΚΕ!

Προσοχή!

Καθένας μας κρατά ένα όπλο με μια μόνο σφαίρα.

Ας στοχεύσουμε καλά κι ας «πυροβολήσουμε» σωστά.


Μια πιστολιά δε μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό θα πρέπει να ρίξουμε ομοβροντία. Και όχι με άσφαιρα.

Μέσα στο όπλο να βάλουμε τη μια και μοναδική σφαίρα που έχουμε:

το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.


Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά.

Στο μέλλον αυτού του τόπου.

Καλή και σωστή ψήφο


Συνέχεια...

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

MEGAλητήριους Αντικομμουνίσμους

MEGAλη Τρεμούλα τους έπιασε.
Αυτό είναι που λένε «εκπαιδευτική τηλεόραση»


Πολλά blogs έχουν θέμα την κόντρα που προέκυψε ανάμεσα στο ΚΚΕ και το MEGA. Για να αποφύγω τα επαναλαμβανόμενα σχόλια σε όλα αυτά, σκέφτηκα να πω μια άποψη σ’ ένα και μόνο post.

Κρατά καιρό η κολώνια της αποσιώπησης, διαστρέβλωσης θέσεων και χυδαίων εξυπνακίστικων σχολίων από τηλεπερσόνες του MEGA απέναντι στο ΚΚΕ. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε το κανάλι των Λαμπρακηδοβαρδινογιάννηδων στο ΚΚΕ την περίοδο των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων ήταν χαρακτηριστικός. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως, σύμφωνα με το MEGA, οι πάντες έχουν το δικαίωμα (παίρνοντας το από τη σημαία) να βρίζουν και να λοιδωρούν το ΚΚΕ βαφτίζοντας τον οχετό τους «δημοσιογραφική κριτική» αλλά σ’ εκείνο απαγορεύεται δια ροπάλου να αντιδρά. Σε τέτοια περίπτωση ασκεί «λογοκρισία».
Το ΚΚΕ, μπροστά στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου, έδωσε τόπο στην οργή. Συμμετείχε σε όλες τις προεκλογικές εκπομπές όλων των καναλιών. Μέχρι που στην περιβόητη «τηλεμαχία», η κα Τρέμη ξαναχτύπησε. Αυτή και μόνη επανήλθε σε ένα θέμα πολυσυζητημένο και απαντημένο προ πολλού: την φοίτηση της κόρης της Αλ. Παπαρήγα σε ιδιωτικό σχολείο. Το ερώτημα (του οποίου οι πάντες ξέρουν την απάντηση) στόχευε αφενός να παρουσιάσει τους κομμουνιστές αναντίστοιχους λόγων και έργων όπως όλα τα άλλα κόμματα και, αφετέρου, να στερήσει από το ΚΚΕ τη μία από τις 6 ευκαιρίες του να μιλήσει πολιτικά.
Η Αλέκα Παπαρήγα εξέθεσε τους MEGAλέμπορους της παραπληροφόρησης παίρνοντας πάνω της τα υπονοούμενα της κας Τρέμη και δίνοντας για πολλοστή φορά απάντηση. Ωστόσο, λίγο αργότερα το ΚΚΕ αποφάσισε να μην ξαναστείλει αντιπροσώπους του στο MEGA. Τότε το MEGA ζητώντας και τα ρέστα προσέφυγε στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο διαμαρτυρόμενο επειδή το ΚΚΕ απέκλεισε το κανάλι. Μίλησαν για «επιλεκτική λογοκρισία» και άλλα τρελά θυμίζοντας αυτό που λέει ο λαός «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» (ή «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»). Μάλιστα, ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του MEGA, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι είναι «ανήκουστο ένα πολιτικό κόμμα να αποκλείει έναν τηλεοπτικό σταθμό, για το γεγονός ότι δεν ήταν της αρεσκείας του η ερώτηση της δημοσιογράφου μας προς την ηγεσία του» κάνοντας το άσπρο-μαύρο.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση στην οποία σημειώνει:
«Το κανάλι MEGA ψευδώς ισχυρίζεται στην επιστολή του προς το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ότι το ΚΚΕ σταμάτησε απ’ την επομένη του Debate να στέλνει εκπροσώπους του στις εκπομπές του MEGA.
Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ σταμάτησε για πρώτη φορά να στέλνει εκπροσώπους του στο MEGA εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε ειδικότερα που το συγκεκριμένο κανάλι πρωτοστατούσε στις αντι-ΚΚΕ επιθέσεις υιοθετώντας προβοκάτσιες του ΠΑΣΟΚ για τον «Γερμανό» καθώς και τα περί συνεργασίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ. Από την ημέρα που το ΚΚΕ κατήγγειλε το ρόλο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην υπερπροβολή του ΛΑΟΣ από τα κανάλια.
Ανάλογο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί και στις τοπικές εκλογές, με την απαράδεκτη συμπεριφορά του Γ. Πρετεντέρη σε στελέχη του ΚΚΕ στις εκπομπές του και με επιλογή στελεχών μας σε αυτές.
Το ΚΚΕ άρχισε να στέλνει ξανά εκπροσώπους του στο ξεκίνημα της επίσημης προεκλογικής περιόδου σεβόμενο τους τηλεθεατές του MEGA. Ωστόσο, οι επιθέσεις στο ΚΚΕ συνεχίστηκαν, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αποκορύφωμα της στάσης του αποτέλεσε η ερώτηση της εκπροσώπου του καναλιού στο Debate, που έγινε η αφορμή για να σταματήσει εκ νέου το ΚΚΕ να στέλνει εκπροσώπους του στο MEGA. Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσιογράφος ήταν η μόνη που έκανε προσωπική ερώτηση, αν και γνώριζε την οικογένεια Παπαρήγα, αφού εργαζόταν στον «Ριζοσπάστη» μαζί με τον σύζυγο της Αλέκας Παπαρήγα Θανάση Παπαρήγα. Η ερώτηση στόχευσε το ηθικό κύρος του ΚΚΕ, την αξιοπιστία του, ότι τάχα άλλα λέει και άλλα κάνει. Ότι το ΚΚΕ δεν είναι κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Το ΚΚΕ έχει αποδείξει έμπρακτα τη συνέπεια λόγων του και έργων. Ακόμα και με την αποχή των εκπροσώπων του από το MEGA, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, δείχνουμε και αποδεικνύουμε ότι το ΚΚΕ δεν βάζει την κάλπη πάνω από την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, της συνέπειας και του ήθους του».

Δεν υποτιμάμε καθόλου τους λόγους που ανάγκασαν το ΚΚΕ να πάρει μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, προσωπική μας γνώμη είναι πως η αποχώρηση υποψηφίων του ΚΚΕ από τα πάνελς του MEGA του στερεί τη δυνατότητα να απαντά στις προκλήσεις δημοσιογράφων του καναλιού αλλά και πολιτικών αντιπάλων οι οποίοι χωρίς «αντίπαλο δέος» λένε ό,τι τους κατέβει για το ΚΚΕ και την πολιτική του. Ίσως –λέμε ίσως- θα ήταν προτιμότερη μια κατά μέτωπο επίθεση των εκπροσώπων του ΚΚΕ σε όλο αυτό τον συρφετό μέσα από τις συχνότητες του MEGA ώστε να φανεί και στον πιο ευκολόπιστο το μέγεθος της αντιΚΚΕδίλας που προωθεί το κανάλι αυτό.
Βέβαια, αυτή μας η άποψη μικρή σημασία έχει άμεσα καθώς ήδη η προεκλογική περίοδος έκλεισε. Έχει όμως κάποια αξία για τη στάση που μπορεί το ΚΚΕ να κρατήσει στο μέλλον σε σχέση με τον συγκεκριμένο σταθμό αλλά και όλους τους υπόλοιπους που –σε καμιά περίπτωση- δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «αμερόληπτοι».


Συνέχεια...

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Ψήφος στο ΚΚΕ: Επένδυση στο ΚΟΚΚΙΝΟ του ΑΓΩΝΑ


Η φράση «δεσμευόμαστε μπροστά στη νεολαία και στους νέους ψηφοφόρους» για συνέχιση και ένταση των αγώνων ήταν η τελευταία που άρθρωσε δημόσια το ΚΚΕ κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία στο Πεδίο του Άρεως.
Ούτε μονομαχίες «φως – σκότους», ούτε τιτανομαχίες «τίμιων – κλεπτών» ούτε «θα» με ημερομηνία λήξης, ούτε οικειοποίηση των αγώνων που κάνουν εκ του ασφαλούς οι απόντες.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προτίμησε τη δημόσια δέσμευση απέναντι στο λαό πως και μετά τις 17/9 στον αγώνα του απέναντι σε αντιλαϊκά μέτρα θα βρει δίπλα του τους «συνήθεις ύποπτους»: τους κομμουνιστές. Δε ζήτησε λευκή επιταγή στο ΚΚΕ για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων ερήμην των ενδιαφερομένων. Ζήτησε επένδυση στο ΚΟΚΚΙΝΟ του ΑΓΩΝΑ.
Όσοι περιμένατε πικάντικες και σαγηνευτικές λεξιπλασίες, δε θα τις βρείτε στο κείμενο που ακολουθεί. Όσοι, όμως, θέλετε να πάρετε μια γεύση από πολιτικό λόγο, μπορείτε εδώ να διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα:

«Σας καλούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στις 17 Σεπτέμβρη στους αγώνες που έρχονται, με εφαλτήριο το καινούργιο που μπορεί να βγει από την κάλπη. Ενίσχυση παντού των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε πυξίδα, δεν ταλαντευόμαστε, δεν πάμε όπου φυσάει ο άνεμος».

«Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι συμβολή για να σηκωθεί ένας πιο ισχυρός κοινωνικοπολιτικός φραγμός στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν ζητάμε να μας εξουσιοδοτήσετε με λευκή επιταγή για να λύσουμε τα προβλήματά σας για λογαριασμό σας. Οι αγώνες είναι το οξυγόνο, εμείς δεν τους χρησιμοποιούμε ως τοπίο για να φιλοτεχνήσουμε το πορτρέτο μας. Τους παίρνουμε πολύ-πολύ σοβαρά».

«Αυτό που ενδιαφέρει στις 16 Σεπτέμβρη είναι να νιώθουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δέχθηκαν εκλογικό πολιτικό χτύπημα, ενώ δυνάμωσε αισθητά ο αντίποδάς τους, το ΚΚΕ. Δεν αλλάζει η ΝΔ, δεν αλλάζει το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ από γεννησιμιού της ήταν κόμμα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ έγινε στην πορεία».

«Εμείς δεν στρογγυλεύουμε τις θέσεις μας για να πάρουμε τυφλές ψήφους ούτε μετατρέπουμε την αντίθεσή μας με τα κόμματα της εξουσίας σε βεντέτα με τους αρχηγούς τους».

«Δεν αξίζει μπροστά στην κάλπη να πονοκεφαλιάζουμε ποιο από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν δίνει καλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις. Οι υποσχέσεις τους, τηρουμένων των αναλογιών, μας θυμίζουν τα βιβλιάρια απόρων κορασίδων της Φρειδερίκης και το μουρουνέλαιο που μοίραζαν στα σχολεία στη δεκαετία του '50. Αφού ξεθεμέλιωσαν κατακτήσεις, αφού τα έδωσαν όλα στην πλουτοκρατία, τώρα έρχονται να προσφέρουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και οι δύο μοιάζουν με κλέφτες που μπαίνουν στο σπίτι σου, σου παίρνουν το μηνιάτικο και σου αφήνουν τα ψιλά».

«Όσο πλησιάζουμε κοντά στην κάλπη τόσο τα τύμπανα του εκβιασμού θα ηχούν δυνατά. Αυτό είναι το καλό σημάδι αυτής της εκλογικής μάχης. Ότι τα δύο κόμματα που χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην εξουσία συνειδητοποιούν ότι αυτή την φορά ψηφοφόροι από τα λαϊκά στρώματα των αστικών και ημιαστικών κέντρων, της υπαίθρου, τους πήραν χαμπάρι, θέλουν ή προσπαθούν να ξεφύγουν και από τους δύο. Ότι νέοι άνθρωποι δεν φοβούνται τα διλήμματά τους.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν παραπλανητικά τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, ενώ ξέρουν ότι το σύστημα ακόμη έχει τη δύναμη να αναδείξει αντιλαϊκή κυβέρνηση, κυβέρνηση των επιχειρηματιών. Δεν είναι τυχαίο ότι αναζητούνται αναχώματα και απλώνονται χέρια συνεργασίας. Το θέμα είναι να μη φοβάται ο λαός να ανοίγει δρόμο. Διαφορετικά θα είναι πάντα στη γωνία, κολλημένος στον τοίχο, ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη».

«Δεν πρέπει να τους γίνει το χατίρι στις 16 Σεπτέμβρη. Ένα μήνυμα χρειάζεται το βράδυ των εκλογών, ένα λαϊκό και νεολαιίστικο μήνυμα: Φτάνει πια, το αποφασίσαμε να μην σας δώσουμε το δικαίωμα να μας έχετε στο τσεπάκι και οι δύο».

«Η πολιτική συμμαχιών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την κάψουμε με πρόχειρες συμμαχίες για καιροσκοπικούς λόγους…η πολιτική ιστορία του τόπου έχει γνωρίσει συμμαχίες που βοήθησαν το λαϊκό κίνημα, αλλά και συμμαχίες που το τραυμάτισαν και το θέμα δεν είναι να κάνουμε μια συμμαχία με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη, μέσα στην οποία χάριν άμεσων και πρόσκαιρων οφελών, κουκουλώνονται διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα».

«Οι αγώνες, κύριοι του Συνασπισμού, δεν μπορεί να γίνονται από τη μια μεριά κατά της συντηρητικής πολιτικής και από την άλλη να συνεργάζεσαι στην εκλογή οργάνων σε εργατικά κέντρα και σε ομοσπονδίες και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έναν από τους εταίρους, το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε να κάνουμε με κυνήγι για κατάκτηση θέσεων ως αυτοσκοπό».

«
Ξέρετε ποιοι είμαστε, ξέρετε τις θέσεις μας. Δεν έχουμε πολλά πρόσωπα, δεν σας μπερδεύουμε. Ξέρετε καλά ότι μπορείτε να εμπιστευθείτε το ΚΚΕ και εσείς που έχετε διαφωνίες μαζί μας, διατηρείτε επιφυλάξεις και ερωτηματικά για θέματα του σοσιαλισμού, για ιδεολογικά ζητήματα».

«Ο αγώνας των κομμουνιστών, των αριστερών που είναι σταθεροί και αταλάντευτοι, δεν είναι ένας μάταιος αγώνας ούτε σήμερα ούτε αύριο. Θα ανταποκριθούμε, γιατί ξέρουμε τι σημαίνει ενότητα λόγων και έργων. Γιατί πιστεύουμε στην εργατική, στη λαϊκή πρωτοβουλία, πιστεύουμε στη νέα γενιά. Δεσμευόμαστε, αυτή είναι η τελευταία μας λέξη, στο λαό. Δεσμευόμαστε μπροστά στη νεολαία, στους νέους ψηφοφόρους».


Συνέχεια...

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

ΚΚΕ! ΚΟΝΤΡΑ στο ρεύμα!


Επιτέλους η ενδεικτική ψηφοφορία που διοργάνωσε το Αμετανόητο blog ολοκληρώθηκε. Τα αποτελέσματα της τα βλέπετε ήδη. Σε δείγμα 78 επισκεπτών, έλαβαν:

ΚΚΕ: 55 ψήφοι (ποσοστό 70%)
ΣΥΡΙΖΑ: 10 ψήφοι (ποσοστό 12%)
ΝΔ: 5 ψήφοι (ποσοστό 6%)
ΠΑΣΟΚ: 4 ψήφοι (ποσοστό 5%)
Λ.Α.Ο.Σ.: 1 ψήφος (ποσοστό 1%)
Άλλο: 1 ψήφος (ποσοστό 1%)
Να σημειωθεί πως 2 επέλεξαν την Αποχή ενώ δε βρέθηκαν Λευκά.

Έμπειροι αναλυτές και στατιστικολόγοι όπως ο Νίκος Λιακόπουλος, ο Θεόδωρος Τακηκάκος και ο Πανάγος Ανδρεόπουλος μελέτησαν επισταμένα τα αποτελέσματα και αποφάνθηκαν:
1. Τα ποσοστά του ΚΚΕ ξεπέρασαν ακόμα κι εκείνα του ΕΑΜ στην κατοχή. Οι κομμουνιστές και με απλή αναλογική παίρνουν αυτοδυναμία 210 εδρών.
2. 10 αγωνιστές του μεγάλου κινήματος των bloggers πέρασαν από το άθλιο αυτό μέρος και δεν ΣφΥΡΙΖΑν αδιάφορα αλλά αντιθέτως έκαναν το κόμμα του κου Αλαβάνου Αξιωματική Αντιπολίτευση.
3. Ο δικομματισμός έφτασε στα πραγματικά του όρια. Συνολικά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έπιασαν το 11%.
4. Ο Αμετανόητος διαβάζεται από τον Γ. Καρατζαφέρη (καλά αυτός είναι ο πιο φανερός ψήφος). Ούτε καν η Ιφιγένεια δεν σταυρώνει τον εαυτό της.
5. Αντκείμενο μελέτης για τα επόμενα 4 χρόνια θα αποτελέσει η 1 ψήφος σε «άλλο κόμμα».
6. Μετά από αυτή την ψηφοφορία οι περισσότεροι διεθύνοντες σύμβουλοι των εταιριών δημοσκοπήσεων οφείλουν να καταπιούν τα πτυχία τους.
7. Το Αμετανόητο blog τείνει να μετεξελιχθεί σε υποκατάστημα του Περισσού συγκεντρώνοντας 55 εαμογενείς ανθέλληνες που οραματίζονται να κάνουν τη γαλάζια πατρίδα μας Σοβιέτ. Έλληνες γρηγορείτε. Οι καιροί ου μενετοί.

Και τώρα που τέλειωσε η πλάκα, ας στραφούμε στα σοβαρά στις εκλογές. Ειδικά εσείς οι 55 που περιφέρεστε στα blogs και ψηφίζετε ΚΚΕ αντί να πάτε να μοιράσετε κανένα ψηφοδέλτιο. Άντε. 4 έμειναν.
ΚΑΛΗ (αληθινή) ΨΗΦΟ.
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ


Συνέχεια...

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Τηλεμαχία: το ανώτατο στάδιο της δημοκρατίας

Διαφωνούμε κάθετα με εκείνους που λένε πως οι παράλληλοι μονόλογοι των 6 πολιτικών αρχηγών είναι ανούσιοι και άχρηστοι.
Ο φετινός ήταν αρκούντως διδακτικός και διασκεδαστικός. Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί υπερέβαλλαν εαυτούς και μας χάρισαν σπαρταριστές στιγμές. Όποιος αμφιβάλλει είτε είναι κακόπιστος είτε αποβλακωμένος από την αποκλειστική τηλεθέαση των μεσημεριανών εκπομπών.

Για του λόγου το αληθές κάναμε μια σύντομη περίληψη-κριτική των απαντήσεων των 6 πολιτικών αρχηγών. Ιδού:

Ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε τσεκουράτες απαντήσεις σε όλους τους επικριτές του. Μας ζήτησε συγγνώμη που δεν πρόλαβε να μας εφαρμόσει όλα όσα είχε στο μυαλό του για μας (ευτυχώς για μας). Αναγνώρισε το βασικό του λάθος να επιμένει στο διάλογο τη στιγμή που κάποιοι (γνωστοί αντιδημοκράτες) τον χρησιμοποίησαν για να καθυστερήσουν τον πρωθυπουργό από την υλοποίηση του στόχου του: την αλλαγή των φώτων όλων των ελλήνων. Μοναδικοί συνεπείς οι γνωστοί «ταραξίες» που συνδιαλέγονταν μαζί του (μέσω ΜΑΤ) κάθε Πέμπτη. Πιστός στους κανόνες της δημοκρατίας διασκεύασε το δημοκρατικότατο δόγμα του Κ. Καραμανλή Α’ από «Καραμανλής ή τανκς» σε «Καραμανλής ή ξανά μανά εκλογές κι όποιος αντέξει».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο γνωστός καλός Γιώργος Παπανδρέου έτοιμος πάντα να απαντήσει σε μια δύσκολη ερώτηση με μια δήλωση που απαντά σε άλλη ερώτηση. Στα υπέρ του το ανελέητο σφυροκόπημα του απερχόμενου πρωθυπουργού ειδικά όταν τον ρωτούσαν πώς σκοπεύει να κυβερνήσει αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. Δε δίστασε να ασκήσει κριτική σε όσους κυβερνούσαν επί ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως επί των ημερών του άλλαξαν τα πάντα στο κόμμα αυτό. Δυστυχώς, από σεμνότητα, απέφυγε να φέρει το πιο τρανταχτό παράδειγμα επιβεβαίωσης των λόγων του: πως τα τηλεοπτικά σποτς με αρνητική διαφήμιση που έφτιαχνε ο Λαλιώτης το 1989 ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τώρα η εκλογική μάχη «φως - σκότους» θα δοθεί με πολιτικούς όρους: τα ολοκαίνουρια τηλεοπτικά σποτς με αρνητική διαφήμιση που φτιάχνει ο Λαλιώτης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Όσοι περίμεναν πως η Αλέκα Παπαρήγα θα εκμεταλλευόταν την τηλεοπτική εμφάνιση της για να εμφανίσει το νέο πρόσωπο του ΚΚΕ διαψεύστηκαν. Η κα Παπαρήγα επανέλαβε με τα ίδια ακριβώς λόγια την απάντηση στην ερώτηση που έχει απαντήσει άλλες 15.000 και μια φορές: «γιατί σήμερα υπάρχει ΚΚΕ αφού δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση;». Την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα που της θέτουν αραιά και πού (15.000 και μια φορές) οι δημοσιογράφοι σχετικά με τα χρήματα που επένδυσε στο αμερικάνικο κολέγιο δήθεν ως δίδακτρα. Κατά τα άλλα η κα Παπαρήγα είχε την τάση να μην απαντά ευθέως σ’ αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο ερωτήσεις και στρεψοδικούσε παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για ανώδυνα θέματα όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνική Ασφάλιση. Το πολυαναμενόμενο μπινελίκι στον Αλ. Αλαβάνο δεν ήρθε ποτέ. Γενικά η παρουσία της «ξενέρωσε» την εκπομπή η οποία ευτυχώς κρατήθηκε σε ψηλά πολιτικά επίπεδα από τους υπολοίπους.

Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο αδιαφιλονίκητος νικητής της αναμέτρησης. Πώς ζήσαμε τόσες χωρίς αυτόν; Ισοπέδωσε τον Κ. Καραμανλή, το Γ. Παπανδρέου και τον Ν. Κωνσταντόπουλο (του οποίου η νερόβραστη παρουσία στις προηγούμενες αναμετρήσεις έκοψε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 3%).
Εξαφάνισε την Αλ. Παπαρήγα απαντώντας στις επιθέσεις της κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με επιθέσεις αγάπης (πάντα με μέτρο προς αποφυγή κακεντρεχών παρεξηγήσεων) Παραλίγο να ανατρέψει τη κυβέρνηση της ΝΔ ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τις κατηγορίες του για τους "ταραξίες" κι εκείνος, έντρομος, ανασκεύασε αμέσως (για λόγους δεοντολογίας, να αναφέρουμε πως και η κα Παπαρήγα ψέλισε κάτι γι΄αυτό αλλά τίποτα δε θα γινόταν χωρίς την επαναστατική πυγμή του Αλ. Αλαβάνου). Αντιπαρήλθε την προβοκατόρικη ερώτηση πως δεν έχει δίκιο να αποκαλεί «νονό» τον πρωθυπουργό της χώρας απαντώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «και ο Χριστός τη μια μέρα αγαπούσε τους εχθρούς του και την άλλη τους μαστίγωνε με το φραγγέλιο». Εμείς ψάξαμε λίγο παραπάνω και βρήκαμε αρκετές ομοιότητες του με το Ναζωραίο (φωτογραφία) αλλά δυστυχώς καμία με φραγγέλιο.
Με τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει ομολόγησε πως είναι ο ηγέτης του κινήματος για την Παιδεία αλλά και του μαχητικού κινήματος των bloggers. Λίγο πριν την αναμέτρηση το είχε αποδείξει δουλεύοντας άψογα τη ντουντούκα των συμβασιούχων της ΕΡΤ που τυχαία διαδήλωναν απέξω και τυχαία τον πλησίασαν αν και εκείνοι αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων καθώς δεν ήξεραν την επαναστατική διαδικασία «μια η ντουντούκα, τέσσερις εμείς».
Τέλος, ο Αλ. Αλαβάνος έσπειρε τον πανικό στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζοντας πως οι χρυσές μέρες της ΣΥΝεργασίας της με το κόμμα του πέρασαν ανεπιστρεπτί. Για του λόγου το αληθές επέδειξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις 17 Σεπτέμβρη (φωτογραφία).



Ο Πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ. Βρε πως πάχυνε ο Νίκος Ξανθόπουλος! Από ηθοποιός και τραγουδιστής κατάντησε αρχηγός πολιτικού κόμματος με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Γιώργος Καρατζαφέρης (δεν πειράζει, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή). Ωστόσο, έδωσε για άλλη μια φορά δείγματα του πλούσιου ταλέντου του στο ρόλο του αυτοδημιούργητου φτωχόπαιδου που ξεκινά τη σταδιοδρομία του ως λουστράκος - Βασιλάκης Κάιλας και σταδιακά μεταμορφώνεται σε εκδότη (πάντα, όμως, λειτουργώντας ως «Γιακουμής, μια Ρωμέικη καρδιά»). Από τις κορυφαίες του στιγμές η αγανάκτηση της αυτοδημιούργητης εργατιάς απέναντι στα τζάκια που μαστίζουν τον τόπο. Support σε ρόλο Χρ. Τσαγανέα και Δ. Παπαγιαννόπουλου του έκαναν οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Ο Στέλιος Παπαθεμελής προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του και όλους εμάς πως είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος και τα κατάφερε αρκετά καλά. Όμως, όταν είπε το ανέκδοτο πως το κόμμα του θα μπει στη Βουλή δεν υπήρξαν τα απαραίτητα fake laughs που συνοδεύουν ένα καλό τηλεοπτικό αστείο. Αρκετά καλά ανταπεξήλθε σε ερωτήματα παιδείας (όταν απομυθοποίησε το Ρεπούσειον Άγος της ΣΤ’ Δημοτικού) και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (ονομασία Σκοπίων) παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τον Πρόεδρο του Λ.Α.Ο.Σ. Κορυφαία του στιγμή όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα έκανε αν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Θα μπορούσε να κερδίσει σημαντικούς πόντους αν του γινόταν ερώτηση για τον Πολιτισμό και τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων αλλά το δημοσιογραφικό κατεστημένο δεν τον βοήθησε.

Το δημοσιογραφικό team. Ομολογουμένως, στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Ανέχτηκε το ασφυκτικό πλαίσιο ερωτήσεων και έθεσε αμείλικτα ερωτήματα αλλά κάπως άνευρα.
Ο Alexis εκτός του πεδίου του (εθνικά θέματα) ήταν εμφανώς λίγος.
Ο Χατζηνίκος αρκετά μακριά από τον καλό εαυτό του: ούτε μια ερώτηση σε τρίτο πρόσωπο δεν έκανε.
Ο Εισαγγελάτος έδειξε ανεπαρκής αφού δεν του επετράπει να κάνει ούτε μια ερώτηση εθνικού συμφέροντος (για μουχλιασμένα τυριά και επικίνδυνα στρώματα).
Η Όλγα χωρίς τη γνωστή μαχητικότητα της όπως κάθε φορά που απουσιάζει από δίπλα της ο Πρετεντέρης.
Η Έλλη δε χρησιμοποίησε στιγμή την πένα και το μεγάλο της όπλο, τα μάτια της, ήταν θολά. Έχασε πολύ χρόνο για να μαθαίνει στη συντονίστρια Μαρία τα καθήκοντα της.
Μοναδική όαση ήταν ο Αιμίλιος ο οποίος έδωσε μια γροθιά στο κατεστημένο. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα και τον ξύλινο πολιτικό λόγο μετέφερε όλη τη φρεσκάδα του δελτίου ειδήσεων του STAR αν και χωρίς οπίσθια με τάγκα (αυτά δεν χωρούσαν στο στούντιο) και Βίσσυ-Καρβέλα. Συγκλόνισε με ερωτήσεις-γροθιά όπως αυτή με το «νονό πρωθυπουργό» και την ερώτηση που περίμενε η ανθρωπότητα με αγωνία: «γιατί η Σοβιετική Ένωση προκάλεσε τόσους ανέργους στη Ρωσία του Πούτιν;». Η ανυπέρβλητη στιγμή του, όμως, ήταν όταν μετέφερε το κρίσιμο ερώτημα που μόνο η 8χρονη Αναστασία (ψηφοφόρος στο 148ο Εκλογικό Τμήμα) αποτόλμησε: «τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει πρωθυπουργός;». Παληκαρίσια ήταν η καταγγελία του μετά την εκπομπή για το παράνομο κύκλωμα των «δημοσιογράφων - σεκιούριτι» που προκάλεσε την αυτεπάγγελτη έρευνα του εισαγγελέα Ζορμπά.

Καταλάβατε πόσο σημαντική στιγμή για το μέλλον του τόπου και της δημοκρατίας
ήταν οι παράλληλοι μονόλογοι των 6 πολιτικών αρχηγών; Όσοι προτιμήσατε τη μοναξιά του DVD θα πάτε στην κάλπη σαν τα γίδια αποπροσανατολισμένοι και ανενημέρωτοι. Ακόμα χειρότερα: σας περιμένουν τέσσερα βασανιστικά χρόνια αναμονής μέχρι την επόμενη κορυφαία πολιτική στιγμή του τόπου.
Εκτός κι αν ενώσετε τη φωνή σας μ’ εκείνη των δημοσιογράφων που προτείνουν πολιτικές τηλεμαχίες σε εβδομαδιαία βάση.
Για την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου, μένει να καμφθεί η αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Κωμικών που, για συντεχνιακούς λόγους, προβάλει βέτο.
Ενώστε τη φωνή σας με τη φωνή χιλιάδων άλλων παίρνοντας μέρος στις σιωπηλές διαμαρτυρίες έξω από τα στούντιο της ΕΡΤ, του MEGA, του ANT1, του STAR, του Alpha και του ALTER φορώντας άσπρα ρούχα.
Ή, καλύτερα, ΨΗΦΙΣΤΕ με SMS στο 090090090 (χρέωση 5 ευρώ/δευτερόλεπτο).
Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.


Συνέχεια...

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Προεκλογικές εξαγγελίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ


Οι εμπειρότεροι πολιτικοί συνεργάτες μας πέρασαν μερόνυχτα ψάχνοντας τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τρύπωσαν στα άδυτα της Ρηγίλλης και της Χ. Τρικούπη ώσπου τα ανακάλυψαν. Και, τότε, τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη: και τα δυο προγράμματα βασίζονται στο ίδιο κείμενο ωσάν να τα έγραψε το ίδιο χέρι.
Διαβάστε προσεκτικά το σύντομο αλλά σαφέστατο κείμενο που βρέθηκε κλειδωμένο στα συρτάρια των δυο κομμάτων. Μόλις το διαβάσετε από την «καλή», κοιτάξτε το κι από την «ανάποδη» (ξεκινώντας από την τελευταία σειρά κι ανεβαίνοντας προς τα πάνω). Θα παρατηρήσετε πως, αντίθετα με τις καρκινικές επιγραφές, η κοινή αυτή προεκλογική εξαγγελία αναφέρει άλλους στόχους από κείνους που, με πρώτη ματιά, φαίνονται.
Μετά και τη δεύτερη ανάγνωση, είστε έτοιμοι να ακούσετε και το ηχητικό ντοκουμέντο από τις προεκλογικές εξαγγελίες των δυο κομμάτων.
Καλή ανάγνωση και ακρόαση. Και καλά συμπεράσματα.


free player from mysplayer.com

Ηχητικά ντοκουμέντα από την εκπομπή «Ελληνοφρένεια»

Στο κόμμα μας, πραγματοποιούμε αυτό που υποσχόμαστε.
Μόνο οι ανόητοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι

δεν αγωνιζόμαστε κατά της διαφθοράς.

Διότι, ένα είναι βέβαιο για μας:

Η τιμιότητα και η διαφάνεια είναι προϋπόθεση
για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Αποδεικνύουμε ότι πλανάται όποιος πιστεύει πως

οι μαφιόζοι θα συνεχίσουν να μετέχουν στην κυβέρνηση όπως στο παρελθόν.

Διασφαλίζουμε, χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ότι

η κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι ο κύριος σκοπός της διακυβέρνησής μας.
Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα ανόητοι άνθρωποι που πιστεύουν πως

θα είναι δυνατόν να εξακολουθεί κανείς να κυβερνά

με παλαιοπολιτικά τερτίπια.

Όταν αναλάβουμε την εξουσία, θα κάνουμε το παν ώστε

να τεθεί τέρμα στις προνομιακές καταστάσεις και στην ευνοιοκρατία

δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση

να πεθάνουν της πείνας τα παιδιά μας

Θα πραγματοποιήσουμε τα σχέδιά μας ακόμα και

να στερέψουν πλήρως οι οικονομικοί πόροι

θα ασκήσουμε την εξουσία, ώσπου

να μην υπάρχει αμφιβολία ότι

εμείς είμαστε το «νέο», το «καλό» κι «αγαθό»



Συνέχεια...