Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Blogging for money ή money for (selling) nothing;


Η παρακάτω ιστορία αποτελεί μνημείο «ελευθερίας του λόγου» και θάκανε κι αυτόν ακόμα τον Γιόζεφ Γκαίμπελς να ριγήσει συγκινημένος από τα βάθη της κόλασης.

Το στόρι:

Σε site «ελεύθερης γνώμης» δημοσιεύεται συνέντευξη στελέχους διαφημιστικής εταιρίας. Λίγες μέρες μετά, στη στήλη σχολίων blogger αφήνει ένα σχόλιο στο οποίο εκφράζει την αισθητική αντίθεση στο πνεύμα της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρίας. Σωστή ή όχι, είναι μια άποψη από κείνες που συνήθως πυροδοτούν συζητήσεις υποστηρικτών ή διαφωνούντων.

Η συνέχεια:

Η ομάδα των «ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών μπλόγκερς» επικοινωνεί με τη συγγραφέα του σχολίου και της ζητά να αφαιρέσει το σχόλιο επειδή είναι προσβλητικό και συκοφαντικό (προσέξτε «δημοκρατία»: δεν της το κόβουν, της ζητούν να το ΚΟΨΕΙ Η ΙΔΙΑ). Εκείνη αρνείται επικαλούμενη το δικαίωμα της γνώμης και τη δυνατότητα αντιλόγου. Σε λίγα λεπτά το σχόλιο κατεβαίνει και ο επιχειρούμενος διάλογος μετατρέπεται ξανά σε μονόλογο νεκροταφείου (Ναι! Σωστά καταλάβατε. Έκλεισε η δυνατότητα σχολιασμού στο συγκεκριμένο θέμα).

Τα συμπεράσματα:

1 Ελευθερία άποψης υφίσταται μόνο αν οι απόψεις σας ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τις δικές μας. Αν όχι, είστε μίζεροι και βδελυροί συκοφάντες.

2 Τώρα που το blogging έγινε «μόδα» και οι bloggers «κίνημα» δε μας χαλάει να φιλάμε το χέρι (= ελεύθερη άποψη) που (προς το παρόν) δεν μπορούμε να δαγκώσουμε. Τους ενσωματώνουμε μια χαρά στα μέτρα του κοπαδιού φροντίζοντας διακριτικά να ξεκόβουμε τα «κατσίκια».

3 Ακόμα και στο «ελεύθερο» και «ερασιτεχνικό» διαδίκτυο μπορούμε να προβάλουμε τις «αξίες» της πλαστικής κοινωνίας οι οποίες είναι θέσφατα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

4 Μην έχετε ενοχές. Λογοκρίνετε ελεύθερα. Υπάρχει και «ιδεολογική» τεκμηρίωση από το δημιουργό του site «ελεύθερης γνώμης» ο οποίος λίγους μήνες πριν δήλωνε:

«... Η διαδικτυακή έκρηξη είναι ακόμη πιο σαρωτική από ό,τι έχουμε συνειδητοποιήσει -κάθε απόπειρα λογοκρισίας δεν αφορά πια τον λογοκριμένο, χαρακτηρίζει μόνο τον λογοκριτή. Αυτό είναι μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της έκφρασης, ένα είδος εφαρμοσμένης αναρχίας με την καλή έννοια: όλοι λένε αυτό που θέλουν, όπως θέλουν, όποτε θέλουν. Κι αυτό ιστορικά δεν έχει γυρισμό, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Μας αρέσει; Μάλλον ναι υπό όρους... όχι σε όλες τις λογοκρισίες. Τότε που υπήρχαν πέντε εφημερίδες και δύο κρατικά κανάλια, αυτό το σύνθημα είχε νόημα. Τώρα δεν έχει κανένα. Επιπλέον: αυτό δίνει χώρο στα ανώνυμα φασιστοειδή και στους ανώνυμους λούμπεν να δράσουν ανενόχλητοι. Άσε που ούτε η λέξη "λογοκρισία" είναι κυριολεκτική πια. Αν διαγράψω ένα φασίζον ρατσιστικό σχόλιο από το μπλοκ μου, δεν στερώ πια από κάποιον την ελευθερία να το εκφράζει. Μπορεί να το εκφράσει σε χιλιάδες άλλους τόπους. Απλώς δεν θέλω να κοπρίσει το σπίτι μου. Απλώς του βάζω πόρτα. Απλώς διαλέγω με ποιους πάω και ποιους αφήνω. Υπό αυτή την έννοια, είμαι υπέρ της "λογοκρισίας". Όταν κάτι με προσβάλλει ή με ενοχλεί, το σβήνω. Χωρίς ανεδαφικές ενοχές. Και αυτό κάνουν όλοι, είτε το παραδέχονται είτε όχι. Και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Η λογοκρισία είναι ένα πρόβλημα ξεπερασμένο στον δυτικό κόσμο. Άλλα είναι τα προβλήματά μας».

Μπουμπούκι ο μπαγάσας, ε;

Το συμπέρασμα:

Άσε μας ρε ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΕ που ανακάλυψες τώρα την Αμερική! Λες και το σύστημα θα σου πρόσφερε απλόχερα τα υλικά για να το υπονομεύσεις. Αυτά μπορεί να σου τα πουλήσει (όταν δεν έχει άλλο προϊόν για εκποίηση) αλλά ΤΣΑΜΠΑ δε θα στα δώσει ΠΟΤΕ!!! Προς το παρόν επιχειρεί το Blogging for money για να κερδίσει money for (selling) nothing.

---

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι ένα σχόλιο στο ποστ «LIFO, πόσο free press είσαι?» όπου η NIEMANDSROSE διηγείται την περιπέτεια της. Προτίμησα να τα πω ως εισαγωγή πριν το δείτε.

17 χόρεψαν μαζί του:

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Τζάμπο Μάγκες...
Σωστός

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ _ST_ : Όχι σωστός εγώ. Σωστή η Τριανταφυλίτσα. Τη μυτούλα την πήρε από τη μαμά της. Το ύψος από τη μαμά της. Τα μάτια είναι της μαμάς της. Κι όλα τ' άλλα τα πήρε από το LIFO (κι έφυγε) :)

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε κίνημα ρε, όχι αηδίες...κόβουμε άμα λάχει...αν λάχει να μη γουστάρετε...
Το συμπέρασμα "άσε μας ρε αμετανόητε..." πάει υποθέτω σε κάθε αμετανόητο.
ΥΓ. spam και troll εκτός συζήτησης ε;

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ Ερυθρός: Γενικά κόβουμε ότι προεξέχει. Σας επιτρέπουμε να λέτε τη γνώμη σας κάθ' εκάστην 30ην Φεβρουαρίου. Μην κάνετε κατάχρηση της δημοκρατικότητας μας ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ.
Το "άσε μας ρε αμετανόητε..." πάει σε όσους ξαφνικά θυμηθήκαμε πως ο κόσμος που ζούμε μας δίνει απλά ένα λούστρο "ελευθερίας"¨μόνο για να μη φαίνονται οι αλυσίδες μας. Να διαλύονται οι αυταπάτες μας πως μέσα στην κοινωνία του κέρδους επιζούν "σοσιαλιστικές νησίδες" ελευθερίας.
ΥΓ: "spam και troll εκτός συζήτησης". Έχω ένα άγχος μη γίνω ΣΤΑΘΗΣ και γι αυτό θα είμαι αρχικά αΣΤΑΘΉς. Βλέποντας και κάνοντας.

Dark_Maiden είπε...

Όπως έγραψα και στη Niemandrose, η εφημερίδα δεν είναι ελεύθερη, αλλά δωρεάν!
Βγάζει τα έξοδά της από διαφημίσεις, οπότε τι περιμένουμε εμείς οι αιθεροβάμονες;
Διαβάστε τι γράφει ο ίδιος ο Τσαγκαρουσιάνος για ένα άλλο θέμα, παρόμοιο: "Τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών είναι καθημερινώς μια κουρελού αποσιωπήσεων και συμφερόντων - κανείς δεν τολμά να κουνηθεί, διότι απλώς την άλλη μέρα είναι history. Η λογοκρισία είναι γενικευμένη κατάσταση, αδιακρίτως, και όποιος τολμήσει να πει ονόματα και αριθμούς, σωφρονίζεται -με το καλό ή το κακό.Και κάτι ακόμη, πιο σοβαρό: ελάχιστα media επιθυμούν πραγματικά να είναι ελεύθερα. Διότι ξέρουν ότι θα φάνε τα μούτρα τους. Ανήκουν σε έναν τόσο πυκνό πλόκαμο από συμφέροντα, φιλίες και συνέργειες, που μια καταγγελία να κάνουν, αργά ή γρήγορα θα πέσουν πάνω στα συνεταιράκια τους. Οπότε προτιμούν τη σιωπή. Με τον μανδύα τής αξιοπρέπειας. Και με την κοτοπουλίσια ανοχή ολόκληρου του δημοσιογραφικού κόσμου. Επαναλαμβάνω: ολόκληρου. Και ως ανοχή, τη χειρότερη, θεωρώ και την αυτολογοκρισία".

Ανώνυμος είπε...

μπράβο που το ανέβασες, δεν είχα πάρει μυρωδιά.

επίσης, νομίζω πως αυτό το ποστ αποτελεί μια εξαιρετική απάντηση σε άλλο ποστ που ανέβηκε για να την πει στον ΑΦΜ επειδή του ΑΦΜ δεν του άρεσε η μαλακία με τα publicpet.

Θα σε λινκάρω για δεύτερη φορά μέσα σε 2 βδομάδες, αλλά αυτό το κείμενο είναι γαμάτο!

Niemandsrose είπε...

Κάνεις ένα λάθος. Το σχόλιο το αφαίρεσαν ΧΩΡΙΣ κανείς ποτέ να επικοινωνήσει μαζί μου. Όταν όμως έγραψα ποστ για το θέμα επικοινώνησε μαζί μου ο εκδότης και μου ζήτησε να κατεβάσω το ποστ.
Όσο για την ασυνέπεια του Tsagar και την κυκλοθυμία του, γνωστή.
Καλά έκανες και την τόνισες ακόμα περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας κάνει η wordpress και το blogspot; Τι θέλετε και μπλέκεστε με τσαγκαρουσιάνους; Δεν ξέρετε ότι όποιος ανακατέβετε με τα πίτουρα τον τρων οι κότες; Μήπως ξαφνικά οι lifestyle έγιναν άνθρωποι;

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ Dark_Maiden: Ξέρεις τι μου θυμίζει ο Τσ.; Αυτό που έλεγε ο Δίων Χρυσόστομος για τον Αντισθένη:
"Ο Διογένης λοιπόν, καταγγέλλοντας το δάσκαλό του Αντισθένη, επειδή πίστευε ότι άλλα δίδασκε και άλλα έκανε στην πράξη, ότι η ζωή του δε συμφωνούσε με τη θεωρία του, τον χαρακτήριζε σαν «τρομπέτα που δεν άκουε τον εαυτό της»".
Με τη διαφορά πως ο Τσ. παίζει την τρομπέτα του με το αζημίωτο.

@ krotkaya: Κι εγώ το θέμα το πήρα χαμπάρι από το link του AFM. Αυτό που δεν είδα είναι το ποστ για τα publicpet. Μπορείς να δώσεις link;
ΥΓ: Δε ντρέπεσαι να γεμίζεις το blog σου με Αμετανόητα σκουπίδια; :)

@ NIEMANDSROSE: Μα καλά κι εσύ τόσο αθώα είσουνα που περίμενες σοβαρότητα από τέτοια άτομα; Τεσπα. Για "την ασυνέπεια του Tsagar και την κυκλοθυμία του" επαναλαμβάνω τα παραπάνω για τις τρομπέτες.
Καλά νάσαι.

@ akamas: "Δεν ξέρετε ότι όποιος ανακατέβετε με τα πίτουρα τον τρων οι κότες; Μήπως ξαφνικά οι lifestyle έγιναν άνθρωποι;".
Μαζί σου 110%. Η φίλη μας τόμαθε με οδυνηρό τρόπο. Ίσως η περίπτωση της να βοηθήσει δεκάδες άλλους ανυποψίαστους να το αντιληφθούν με πιο ανώδυνο τρόπο.

αριστερό εξτρέμ είπε...

Μα την προστάτεψε ο άνθρωπος από τα τσακάλια-νομική ομάδα του γνωστού κατ/ματος. Γιατί άμα της κάνουν αγωγή θα είναι ιδανική πρωταγωνίστρια για τη διαφήμιση της απόλυτης μιζέριας που της δίνει χρώμα η σακκούλα. (Το έπιασα το βαθύτερο νόημα;)

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ αριστερό εξτρέμ: Αν υποψιαστώ πως ο τύπος την έκοψε για να την προστατέψει, θα εγγραφώ στο LIFO :)

αριστερό εξτρέμ είπε...

Θα αφοδεύσεις στο σπίτι του Τσαγκαρουσιάνου; Κρατήσου, γιατί δε θα σου δώσει χαρτί υγείας.

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ αριστερό εξτρέμ: Μα, συνήθως στους καμπινέδες αφοδεύει ο κόσμος.

MenieK είπε...

Έχω την αίσθηση ότι κάπου χάνουμε το μέτρο. Η πλατφόρμα της Lifo δεν είναι παρά μια επαγγελματική βιτρίνα στην οποία οδηγούνται κάποιοι από την επιθυμία τους για μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα των blog τους. Ο κ. Τσαγκαρουσιάνος ελπίζει πώς μέσα απ' την blοgoβασούλα του θα στρατολογήσει κάποιους/ες μελλοντικούς/ες (με ανεξερεύνητες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες) γραφιάδες για την lifostyliάδα του και (απόλυτα θεμιτά, ιδίως αν είναι νεαροί και νεαρές στα πρώτα βηματά τους στους επαγγελματικούς στίβους και σε αναζήτηση καριέρας) κάποιοι/ες ευελπιστούν ότι θα στρατολογογηθούν.
Το γεγονός της διαγραφής του σχολίου συμφωνώ ότι είναι απαράδεκτο, αλλά δεν ζούμε δα και το Φαρενάιτ 451. Η ιστορία της Niemandsrose συμφωνώ ότι είναι ένα δείγμα γραφής του συγκεκριμένου εντύπου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαναλαμβάνεται το Index Librorum Prohibitorum.
Ας κρατήσουμε την αγανάκτησή μας για πραγματικά σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και διώξεων ατομών (και blogger ειδικότερα) για τις απόψεις τους, όπως αυτή:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4775&subid=2&tag=3606&pubid=340211
ή αυτή:
http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=314488
Ας μη δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε ότι μας συμβαίνει απ' ότι πραγματικά του αξίζει... Εξ' άλλου η niemandsrose θα έπρεπε να το υιοθετεί ασμένως αυτό, αφού έχει υιοθετήσει το:
...Ένα Τίποτα,
ήμασταν, είμαστε, για πάντα
θα μείνουμε, πού ανθίζει:
του Τίποτα,του
Κανενός το ρόδο...

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ MenieK: Σε βρίσκω απόλυτα σωστή για το ρόλο και τις επιδιώξεις τέτοιων blogονονών. Υπαινίχθηκα κι εγώ πως οι σκοποί τους δεν έχουν καμία σχέση με την "τρέλα" των bloggers. Απλά η περίπτωση της NiemandsRose ήταν αποκαλυπτική και διδακτική για όσους αιθεροβάμωνες πιστεύουν πως κι ο διπλανός τους έχει τις ίδιες αγνές προθέσεις μ εκείνους.

Niemandsrose είπε...

@αριστερό εξτρέμ, αν ο διαφημιστής ζοχαδιαζόταν τόσο τρελά που έκανε αγωγή, θα την πλήρωνε το lifo και όχι εγώ. Άρα τον εαυτό του προστάτευσε όπως είναι σαφές και από τα email που μου έστειλε και από τα 2 ποστ που ανέβασε για το θέμα.

@MenieK, δεν προσπάθησα να δώσω διαστάσεις μεγαλύτερες από ό,τι αναλογούν στο θέμα (γι'αυτό και το 2ο μου ποστ ήταν μάλλον χιουμοριστικού χαρακτήρα). Αν πήρε διαστάσεις δεν ευθύνομαι. Επομένως θα κρατήσω το στίχο του Τσελάν μόνο από όσα είπες.

@Αμετανόητος, έχω εξηγήσει στο μπλογκ μου πώς έτυχε και βρέθηκα στο lifo. Αλλά δεν ήταν μόνο η "λογοκρισία" το θέμα μου αλλά και η τραγική ασυνέπεια του Tsagar, ζητήματα σεβασμού και συνεργασιών, το πόσο απροκάλυπτα στενά μπορούν να γίνουν τα όρια ελευθερίας έκφρασης στο όνομα του οικονομικού συμφέροντος κλπ. Αλλά όπως σωστά παρατήρησε η MenieK το θέμα ξέφυγε.

Καλές γιορτές σε όσους χριστιανούς εορτάζουν.

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ NIEMANDSROSE: Εγώ δεν σχολιάσα τα κίνητρα σου όταν έμπαινες στο lifo. Ούτε εσύ ούτε κανένας απ' όσους βρίσκονται εκεί. Το λέω για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενα μου. Απλά, τόνισα πως η περίπτωση σου πέρα από την προσωπική ψυχοφθορά που σου προκάλεσε, μπορεί να "πονηρέψει" κι άλλους για τους σκοπούς και την ασυνέπεια του.
Αν και δεν ανήκω στους πιστούς, σου εύχομαι καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία. Και σε όλους τους υπόλοιπους φίλους βέβαια.