Τηλεμαχία: το ανώτατο στάδιο της δημοκρατίας
Διαφωνούμε κάθετα με εκείνους που λένε πως οι παράλληλοι μονόλογοι των 6 πολιτικών αρχηγών είναι ανούσιοι και άχρηστοι.
Ο φετινός ήταν αρκούντως διδακτικός και διασκεδαστικός. Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί υπερέβαλλαν εαυτούς και μας χάρισαν σπαρταριστές στιγμές. Όποιος αμφιβάλλει είτε είναι κακόπιστος είτε αποβλακωμένος από την αποκλειστική τηλεθέαση των μεσημεριανών εκπομπών.
Για του λόγου το αληθές κάναμε μια σύντομη περίληψη-κριτική των απαντήσεων των 6 πολιτικών αρχηγών. Ιδού:
Ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσε τσεκουράτες απαντήσεις σε όλους τους επικριτές του. Μας ζήτησε συγγνώμη που δεν πρόλαβε να μας εφαρμόσει όλα όσα είχε στο μυαλό του για μας (ευτυχώς για μας). Αναγνώρισε το βασικό του λάθος να επιμένει στο διάλογο τη στιγμή που κάποιοι (γνωστοί αντιδημοκράτες) τον χρησιμοποίησαν για να καθυστερήσουν τον πρωθυπουργό από την υλοποίηση του στόχου του: την αλλαγή των φώτων όλων των ελλήνων. Μοναδικοί συνεπείς οι γνωστοί «ταραξίες» που συνδιαλέγονταν μαζί του (μέσω ΜΑΤ) κάθε Πέμπτη. Πιστός στους κανόνες της δημοκρατίας διασκεύασε το δημοκρατικότατο δόγμα του Κ. Καραμανλή Α’ από «Καραμανλής ή τανκς» σε «Καραμανλής ή ξανά μανά εκλογές κι όποιος αντέξει».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο γνωστός καλός Γιώργος Παπανδρέου έτοιμος πάντα να απαντήσει σε μια δύσκολη ερώτηση με μια δήλωση που απαντά σε άλλη ερώτηση. Στα υπέρ του το ανελέητο σφυροκόπημα του απερχόμενου πρωθυπουργού ειδικά όταν τον ρωτούσαν πώς σκοπεύει να κυβερνήσει αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. Δε δίστασε να ασκήσει κριτική σε όσους κυβερνούσαν επί ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως επί των ημερών του άλλαξαν τα πάντα στο κόμμα αυτό. Δυστυχώς, από σεμνότητα, απέφυγε να φέρει το πιο τρανταχτό παράδειγμα επιβεβαίωσης των λόγων του: πως τα τηλεοπτικά σποτς με αρνητική διαφήμιση που έφτιαχνε ο Λαλιώτης το 1989 ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τώρα η εκλογική μάχη «φως - σκότους» θα δοθεί με πολιτικούς όρους: τα ολοκαίνουρια τηλεοπτικά σποτς με αρνητική διαφήμιση που φτιάχνει ο Λαλιώτης.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Όσοι περίμεναν πως η Αλέκα Παπαρήγα θα εκμεταλλευόταν την τηλεοπτική εμφάνιση της για να εμφανίσει το νέο πρόσωπο του ΚΚΕ διαψεύστηκαν. Η κα Παπαρήγα επανέλαβε με τα ίδια ακριβώς λόγια την απάντηση στην ερώτηση που έχει απαντήσει άλλες 15.000 και μια φορές: «γιατί σήμερα υπάρχει ΚΚΕ αφού δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση;». Την ίδια απάντηση έδωσε και στο ερώτημα που της θέτουν αραιά και πού (15.000 και μια φορές) οι δημοσιογράφοι σχετικά με τα χρήματα που επένδυσε στο αμερικάνικο κολέγιο δήθεν ως δίδακτρα. Κατά τα άλλα η κα Παπαρήγα είχε την τάση να μην απαντά ευθέως σ’ αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο ερωτήσεις και στρεψοδικούσε παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για ανώδυνα θέματα όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνική Ασφάλιση. Το πολυαναμενόμενο μπινελίκι στον Αλ. Αλαβάνο δεν ήρθε ποτέ. Γενικά η παρουσία της «ξενέρωσε» την εκπομπή η οποία ευτυχώς κρατήθηκε σε ψηλά πολιτικά επίπεδα από τους υπολοίπους.
Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο αδιαφιλονίκητος νικητής της αναμέτρησης. Πώς ζήσαμε τόσες χωρίς αυτόν; Ισοπέδωσε τον Κ. Καραμανλή, το Γ. Παπανδρέου και τον Ν. Κωνσταντόπουλο (του οποίου η νερόβραστη παρουσία στις προηγούμενες αναμετρήσεις έκοψε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 3%).
Εξαφάνισε την Αλ. Παπαρήγα απαντώντας στις επιθέσεις της κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με επιθέσεις αγάπης (πάντα με μέτρο προς αποφυγή κακεντρεχών παρεξηγήσεων) Παραλίγο να ανατρέψει τη κυβέρνηση της ΝΔ ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει τις κατηγορίες του για τους "ταραξίες" κι εκείνος, έντρομος, ανασκεύασε αμέσως (για λόγους δεοντολογίας, να αναφέρουμε πως και η κα Παπαρήγα ψέλισε κάτι γι΄αυτό αλλά τίποτα δε θα γινόταν χωρίς την επαναστατική πυγμή του Αλ. Αλαβάνου). Αντιπαρήλθε την προβοκατόρικη ερώτηση πως δεν έχει δίκιο να αποκαλεί «νονό» τον πρωθυπουργό της χώρας απαντώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «και ο Χριστός τη μια μέρα αγαπούσε τους εχθρούς του και την άλλη τους μαστίγωνε με το φραγγέλιο». Εμείς ψάξαμε λίγο παραπάνω και βρήκαμε αρκετές ομοιότητες του με το Ναζωραίο (φωτογραφία) αλλά δυστυχώς καμία με φραγγέλιο.
Με τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει ομολόγησε πως είναι ο ηγέτης του κινήματος για την Παιδεία αλλά και του μαχητικού κινήματος των bloggers. Λίγο πριν την αναμέτρηση το είχε αποδείξει δουλεύοντας άψογα τη ντουντούκα των συμβασιούχων της ΕΡΤ που τυχαία διαδήλωναν απέξω και τυχαία τον πλησίασαν αν και εκείνοι αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων καθώς δεν ήξεραν την επαναστατική διαδικασία «μια η ντουντούκα, τέσσερις εμείς».
Τέλος, ο Αλ. Αλαβάνος έσπειρε τον πανικό στη Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζοντας πως οι χρυσές μέρες της ΣΥΝεργασίας της με το κόμμα του πέρασαν ανεπιστρεπτί. Για του λόγου το αληθές επέδειξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις 17 Σεπτέμβρη (φωτογραφία).
Ο Πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ. Βρε πως πάχυνε ο Νίκος Ξανθόπουλος! Από ηθοποιός και τραγουδιστής κατάντησε αρχηγός πολιτικού κόμματος με το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Γιώργος Καρατζαφέρης (δεν πειράζει, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή). Ωστόσο, έδωσε για άλλη μια φορά δείγματα του πλούσιου ταλέντου του στο ρόλο του αυτοδημιούργητου φτωχόπαιδου που ξεκινά τη σταδιοδρομία του ως λουστράκος - Βασιλάκης Κάιλας και σταδιακά μεταμορφώνεται σε εκδότη (πάντα, όμως, λειτουργώντας ως «Γιακουμής, μια Ρωμέικη καρδιά»). Από τις κορυφαίες του στιγμές η αγανάκτηση της αυτοδημιούργητης εργατιάς απέναντι στα τζάκια που μαστίζουν τον τόπο. Support σε ρόλο Χρ. Τσαγανέα και Δ. Παπαγιαννόπουλου του έκαναν οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης. Ο Στέλιος Παπαθεμελής προσπάθησε να πείσει τον εαυτό του και όλους εμάς πως είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος και τα κατάφερε αρκετά καλά. Όμως, όταν είπε το ανέκδοτο πως το κόμμα του θα μπει στη Βουλή δεν υπήρξαν τα απαραίτητα fake laughs που συνοδεύουν ένα καλό τηλεοπτικό αστείο. Αρκετά καλά ανταπεξήλθε σε ερωτήματα παιδείας (όταν απομυθοποίησε το Ρεπούσειον Άγος της ΣΤ’ Δημοτικού) και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (ονομασία Σκοπίων) παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τον Πρόεδρο του Λ.Α.Ο.Σ. Κορυφαία του στιγμή όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα έκανε αν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Θα μπορούσε να κερδίσει σημαντικούς πόντους αν του γινόταν ερώτηση για τον Πολιτισμό και τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων αλλά το δημοσιογραφικό κατεστημένο δεν τον βοήθησε.
Το δημοσιογραφικό team. Ομολογουμένως, στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Ανέχτηκε το ασφυκτικό πλαίσιο ερωτήσεων και έθεσε αμείλικτα ερωτήματα αλλά κάπως άνευρα.
Ο Alexis εκτός του πεδίου του (εθνικά θέματα) ήταν εμφανώς λίγος.
Ο Χατζηνίκος αρκετά μακριά από τον καλό εαυτό του: ούτε μια ερώτηση σε τρίτο πρόσωπο δεν έκανε.
Ο Εισαγγελάτος έδειξε ανεπαρκής αφού δεν του επετράπει να κάνει ούτε μια ερώτηση εθνικού συμφέροντος (για μουχλιασμένα τυριά και επικίνδυνα στρώματα).
Η Όλγα χωρίς τη γνωστή μαχητικότητα της όπως κάθε φορά που απουσιάζει από δίπλα της ο Πρετεντέρης.
Η Έλλη δε χρησιμοποίησε στιγμή την πένα και το μεγάλο της όπλο, τα μάτια της, ήταν θολά. Έχασε πολύ χρόνο για να μαθαίνει στη συντονίστρια Μαρία τα καθήκοντα της.
Μοναδική όαση ήταν ο Αιμίλιος ο οποίος έδωσε μια γροθιά στο κατεστημένο. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα και τον ξύλινο πολιτικό λόγο μετέφερε όλη τη φρεσκάδα του δελτίου ειδήσεων του STAR αν και χωρίς οπίσθια με τάγκα (αυτά δεν χωρούσαν στο στούντιο) και Βίσσυ-Καρβέλα. Συγκλόνισε με ερωτήσεις-γροθιά όπως αυτή με το «νονό πρωθυπουργό» και την ερώτηση που περίμενε η ανθρωπότητα με αγωνία: «γιατί η Σοβιετική Ένωση προκάλεσε τόσους ανέργους στη Ρωσία του Πούτιν;». Η ανυπέρβλητη στιγμή του, όμως, ήταν όταν μετέφερε το κρίσιμο ερώτημα που μόνο η 8χρονη Αναστασία (ψηφοφόρος στο 148ο Εκλογικό Τμήμα) αποτόλμησε: «τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει πρωθυπουργός;». Παληκαρίσια ήταν η καταγγελία του μετά την εκπομπή για το παράνομο κύκλωμα των «δημοσιογράφων - σεκιούριτι» που προκάλεσε την αυτεπάγγελτη έρευνα του εισαγγελέα Ζορμπά.
Καταλάβατε πόσο σημαντική στιγμή για το μέλλον του τόπου και της δημοκρατίας ήταν οι παράλληλοι μονόλογοι των 6 πολιτικών αρχηγών; Όσοι προτιμήσατε τη μοναξιά του DVD θα πάτε στην κάλπη σαν τα γίδια αποπροσανατολισμένοι και ανενημέρωτοι. Ακόμα χειρότερα: σας περιμένουν τέσσερα βασανιστικά χρόνια αναμονής μέχρι την επόμενη κορυφαία πολιτική στιγμή του τόπου.
Εκτός κι αν ενώσετε τη φωνή σας μ’ εκείνη των δημοσιογράφων που προτείνουν πολιτικές τηλεμαχίες σε εβδομαδιαία βάση.
Για την επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου, μένει να καμφθεί η αντίδραση της Ένωσης Ελλήνων Κωμικών που, για συντεχνιακούς λόγους, προβάλει βέτο.
Ενώστε τη φωνή σας με τη φωνή χιλιάδων άλλων παίρνοντας μέρος στις σιωπηλές διαμαρτυρίες έξω από τα στούντιο της ΕΡΤ, του MEGA, του ANT1, του STAR, του Alpha και του ALTER φορώντας άσπρα ρούχα.
Ή, καλύτερα, ΨΗΦΙΣΤΕ με SMS στο 090090090 (χρέωση 5 ευρώ/δευτερόλεπτο).
Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
7 χόρεψαν μαζί του:
Λευτεριά στον σύντροφο Che queLiatso!
@ rocean:
El Liatso armado
jama sera aplacado
Για την ψηφοφορία:
Έχω παρατείνει για δεύτερη φορά την ψηφοφορία μέχρι να δω το ΠΑΣΟΚ να πιάνει το 3% για να μπει στη βουλή.
Ρε παιδιά κανένας πασόκος δεν περνάει από δω;
Άντε γιατί θα μας μαζέψει το ραδιοτηλεοπτικό. Οι δημοσκοπήσεις απαγορεόνται την τελευταία εβδομάδα. Επιρέπονται μόνο οι "διαρροές".
Κορυφαία στιγμή του post σου ο Αλαβάνος Ναζωραίος!!
:)
@ NIEMANDSROSE:
Ναι. Ο φίλος που την έστειλε έκανε καταπληκτική δουλειά.
Όμως, παίζει ρόλο και το μοντέλο. Τι τα θες; Άμα "γράφεις στο γυαλί"...
Εξίσου κορυφαία στιγμή:όταν ο Αλαβάνος έβγαζε το σκονάκι, την ώρα που μιλούσε ο Καρατζαφέρης. Μόνο ο Τριάντης στην Ελευθεροτυπία το είπε απέξω-απέξω την άλλη μέρα.
@ Ερυθρός:
Όχι δεν ήταν σκονάκι. Η επιφοίτηση του αγίου πνεύματος ήταν.
Κι αυτός ο Τριάντης. Είναι και μαρτυριάρης.
Πάντως, αν -λέω αν- ο όσιος Αλέκος κρατούσε σκονάκι, δεν ήταν ο μόνος. Οι πληροφορίες που έχω από ανθρώπους που παρακολουθούσαν από δίπλα (πίσω από τις κάμερες) είναι πως οι 4 από τους 6 γνώριζαν τις ερωτήσεις. Και λοιπόν; Μήπως τσίμπησαν τίποτα περισσότερο από την "ευφράδεια" τους; Απλά μας διασκέδασαν.
Δημοσίευση σχολίου