Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται;


Τη διετία 1990-91 μέσα στο ΚΚΕ εμφανίστηκε κρίση. Μερίδα στελεχών και μελών του έβαλε κατά των υπολοίπων σηκώνοντας το λάβαρο της ανανέωσης του κόμματος σε επίπεδο αρχών, ιδεολογίας και προσώπων. Αυτοχαρακτηρίστηκαν «ανανεωτές» κι αποκαλούσαν τους άλλους «συντηρητικούς» και «δογματικούς».
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά τώρα, μετά από 4 Ολυμπιάδες;

Ίσως γιατί πρόσφατα, τακτοποιώντας τη βιβλιοθήκη μου, βρήκα και ξαναδιάβασα τους «Παράλληλους Βίους» του Πλούταρχου. Ίσως γιατί η τότε κατάσταση στο ΚΚΕ έχει πολλές ομοιότητες (αλλά κι αρκετές διαφορές) με τη σημερινή κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Δείτε:
1. ΤΟΤΕ οι «ανανεωτές» δεν είχαν μεγάλη απήχηση εσωκομματικά αλλά απολάμβαναν μεγάλης προβολής από τα ΜΜΕ. Όπως, καλή ώρα, οι υποστηρικτές Βενιζέλου.
2. ΤΟΤΕ οι μεταμοντέρνοι κομμουνιστές αμφισβήτησαν αρχές και θέσφατα του ΚΚΕ ωσάν να μην γνώριζαν σε ποιο κόμμα ήταν μέλη. ΣΗΜΕΡΑ οι φιλοδοξούντες να εξυγιάνουν το ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν το μόνο θέσφατο αυτού του κόμματος: τον Παπανδρεϊσμό.
3. ΤΟΤΕ μόνο τυφλοί δεν έβλεπαν πως η συνύπαρξη των δυο τάσεων στο ίδιο κόμμα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυνε. Δεν υπήρχε ενότητα απόψεων και δράσης και μερικές φορές θερμόαιμοι ένθεν κακείθεν διαπληκτίστηκαν έντονα (απόπειρα κατάληψης ρου ρ/ς «902» κ.α.) μέχρι το τελικό διαζύγιο. Συνήθως η εικόνα που έβγαζαν έξω τα ΜΜΕ ήταν των «καλών ανανεωτών» που προπηλακιζόταν από τους «κακούς δογματικούς» (σ.σ. άλλο η εικόνα κι άλλο η πραγματικότητα). ΣΗΜΕΡΑ στον «καλό Βενιζέλο» εκτοξεύονται φραπέδες από οπαδούς του «κακού Παπανδρέου».
4. ΤΟΤΕ στην εσωκομματική πάλη του ΚΚΕ τα ΜΜΕ και συγκροτήματα επιχειρηματιών είχαν πάρει θέση υπέρ της «ανανέωσης». ΣΗΜΕΡΑ τα ίδια ΜΜΕ βλέπουν τον Βενιζέλο ως «μόνη λύση».
5. ΤΟΤΕ η διαμάχη ήταν στο πεδίο κυρίως της ιδεολογικής ταυτότητας του ΚΚΕ και λιγότερο των προσώπων. ΣΗΜΕΡΑ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: κουβέντα για ιδεολογικές διαφορές, ο καυγάς στρέφεται αποκλειστικά για το ποιος από τους δυο είναι «ικανότερος». Αυτή είναι η χτυπητή διαφορά του ΤΟΤΕ με το ΣΗΜΕΡΑ ή, αν προτιμάτε, η διαφορά του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, η μάχη του ΚΚΕ έληξε με νίκη των υπερασπιστών του κομμουνιστικού - επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος. Λίγους μήνες μετά, οι χαμένοι αποχώρησαν και έφτιαξαν δικό τους κόμμα (για την ακρίβεια μετέτρεψαν σε κόμμα τη συμμαχία κομμάτων που είχε συστήσει το ΚΚΕ με μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς).

Λένε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα. Δεν ξέρω αν η ιστορία θα επαναληφθεί με το ίδιο σενάριο. Αλλά αν επαναληφθεί, έχω μια απορία: πώς θα λέγεται το νέο κόμμα Βενιζέλου;

24 χόρεψαν μαζί του:

DARK_ERA είπε...

Makari na diaspastoyn oi poystides na apeglovisoyn to lao apo ta plokamia toys. Na pane oi krifode3ioi sti N.D oi sosialodimokrates na minoyn eki tromara toys kai oi proodeftikoi na pane aristera...Oso pio aristera ginete!!!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η γλύκα της εξουσίας θα τους ενώσει στο τέλος. Δεν νομίζω ότι θα ρισκάρει κανείες να φέρει διάσπαση κτλ.
Και έτσι, όμως, το σύστημα έχει έτοιμη λ΄ση, "αριστερή": Το "προοδευτικό" κομμάτι του ΠΑΣΟΚ θα τα βρει με τον συριζα και ο τόπος θα ξαναγνωρίσει τον "σοσιαλισμό"...
Το ζήτημα είναι πώς θα απεγκλωβιστεί ένας κόσμος με προοδευτικές αντιλήψεις από το ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο). Και η απάντηση δεν είναι άλλη από την πάλη στο εργοστάσιο, στη σχολή, στο γραφείο, δεν είναι άλλη από την ένταση της πάλης κόντρα στο κεφάλαιο.

ttsok είπε...

Το κόμμα θα λέγεται: "Μπένι Χιλ Σόου"

Και ο Άκης θα έχει το ρόλο που είχε τότε ο Χαρίλαος. Μπρός το δρόμο για το σοσιαλισμό και την αναδιανομή του πλούτου ... χαχα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε σκέφτηκα αυτές τις ομοιότητες. Βέβαια τούτο δε σημαίνει ότι θα επαναληφθεί αναγκαστικά η επικράτηση του παπανδρεϊσμού.

drunk tank είπε...

Παναγιώτη μου καλησπέρα.
έχω σταματήσει να ασχολούμε με την πολιτική από τότε που οι μη έχοντες πολιτικό λόγο αποφάσισαν να εξηγήσουν τα πάντα με ταμπελίτσες (αριστερός,δεξιός,συντηρητικός,προοδευτικός,
εκσυγχρονιστής,αναχρονιστικός) να προσκολλώνται σε ιδεολογίες κενές ιδεών και να λαμβάνουν "γραμμές" δίχως επίγνωση καν των λεγόμενών τους.
υπήρξα ενεργός συνδικαλιστής ως φοιτητής (δαπίτης μάλιστα) και με "κυνήγησαν" οι "δικοί μου" για απόψεις που ξέφευγαν από τις κεντρικές.
για να μην πολυλογώ, θεωρώ ότι όλα είναι οικονομικά συστήματα και θιασώτες τους (καπιταλισμός, λαϊκός καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός).ο κομμουνισμός υποσχόταν όμορφες ουτοπίες που χάθηκαν στις εσωτερικές κόντρες (λένιν,στάλιν, τρότσκυ κτλ). αν τα βρίσκατε μεταξύ σας ίσως να αποκτούσατε δύναμη ικανή να αλλάξει κάποια πράγματα προς το καλύτερο. οι σοσιαλιστές υποσχέθηκαν κάτι καινούριο στη χώρα, ίσως αρχικά να τα κατάφεραν. μετά άλλαξαν το ι με η και η κατάληξη είναι αυτή που συζητάτε.
ποιος βενιζέλος; ποιος γιωργάκης; το πασοκ δεν πρόκεται ποτέ να διαλυθεί, η νδ ίσως, το πασοκ ποτέ. έχουν μάθει πολλά χρόνια τώρα να βρίσκουν λύσεις.
το πρόβλημα είναι τι είναι καλύτερο για τη χώρα.
και δυστυχώς από κανέναν δε βλέπω απαντήσεις. γιατί δε βλέπω μήτε ηγέτες οραματιστές, μήτε στελέχη. και οι σκεπτόμενοι νέα γενιά δε μπλέκει στους βόθρους της πολιτικής.


υγ: δαπίτης και "κυρ παντελής" καταλαβαίνεις τι μουρλοκομείο είμαι!!!

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ πιστεύω ότι είναι εκτός πραγματικότητας, ΣΗΜΕΡΑ, μια διάσπαση του ΠαΣοΚ. Πιθανότερο θεωρώ να κρατήσει το κόμμα ο Παπαντρέας - δικό του είναι εξάλλου. Με πολύ μεγάλο τίμημα βέβαια. Ίσως πιθανότερο είναι η κρίση του ΠαΣοΚ να είναι το πρελούδιο μιας αντίστοιχης στη ΝΔ.Υπάρχει και η ώρα Μπακογιάννη αν με εννοείτε..
Γενικά, νομίζω ότι μια σωστή πρόβλεψη θα έπρεπε να βλέπει την κατάσταση στο ΠαΣοΚ σαν την αρχή μιας - για την ώρα εντός των τειχών - συνολικότερης κρίσης του ελληνικού πολιτικού καθεστώτος. Κρίση που αντανακλά την αδυναμία τους να εγκλωβίζουν στην αστική στρατηγική λαϊκά στρώματα , τουλάχιστον με την ίδια άνεση που το έκαναν παλιότερα. Αυτή η κρίση μπορεί να οξυνθεί αμα βάλουμε το χεράκι μας κι εμείς..

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Πωπω. Δεν περίμενα πως θα γινόταν τόση κουβέντα για μια ψιλοπλάκα. Νομίζω πως πρέπει να πω δυο-τρεις κουβέντες ακόμα:

@ DARK_ERA: Ο στόχος του απεγκλωβισμού λαϊκών στοιχείων από το δικομματισμό είναι συνεχής με ή χωρίς διάσπαση των πόλων του. Άλλωστε, η διάσπαση μόνο καλό στο λαϊκό κίνημα δεν θα κάνει γιατί κάποιοι θα συνεχίζουν να ελπίζουν στον ένα ή τον άλλο.

@ Ερυθρός: Συμφωνώ με την ανάλυση σου. Δεν ξέρω μόνο αν η γλύκα της εξουσίας θα λειτουργήσει ενωτκά ή διασπαστικά.

@ ttsok: Θα το πιστέψεις πως κι εμένα μου πέρασε από το μυαλό αυτός ο τίτλος; Μόνο που ακόμα δεν βρήκα ποιος θα παίζει το ρόλο του καραφλού γεράκου που τούριχνε σφαλιάρες ο Μπένι. Ο Μίμης θα ήταν ιδανικός (λόγω ύψους) αν και δε θα μεχάλαγε η φάτσα του Ανθόπουλου.

@ ο δείμος του πολίτη: ούτε κι εγώ λέω πως ντε και καλά θα ακολουθηθεί το σενάριο. Πάντως έχουν την πλάκα τους οι συμπτώσεις.

@ Κωνσταντίνος Π: Διαφωνώ μόνο με τον πεσιμισμό σου πως τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει. Κατά τα άλλα, χαίρε πρώην ΔΑΠίτη και νυν προβληματισμένε πολίτη. Για να μη νοιώθεις αναντίστοιχος ως πρώην ΔΑΠίτης που ακούει Τζαβέλα να σου ομολογήσω πως κι εγώ ως ΚΝίτης άκουγα το Burning Heart και το Eye of the Tiger των Survivor (για τη μουσική τους γιατί οι στίχοι ήταν...). Μουρλοκομεία υπάρχουν παντού.
ΥΓ: Το πρόβλημα με το adsl διορθώθηκε. Είμαι σε φάση ανταλλαγής mp3.

@ living dead reloaded: Η ώρα Μπακογιάννη είναι συμφωνημένο να έρθει το 2010. Τώρα που το σκέφτομαι πολύ έχει προβληθεί το δίπολο Ντόρας-Μπένι. Μα και βέβια η κρίση ανατανακλά την αδυναμία του δικομματισμού να εγκλωβίζει τα λαϊκά στρώματα. Γι αυτό επιχειρεί φτιασιδώματα. Τώρα αν θα του βγουν, εξαρτάται κι από μας.

@ ΟΛΟΥΣ: Μωρέ μήπως το παρακάναμε με αναλύσεις επί αναλύσεων για ένα post που (μάλλον δεν προσέξατε ότι) έχει την ετικέτα "Για γέλια(;)";

Ανώνυμος είπε...

Στην πλάκα, στο ούζο και στο κρασί λέγονται τα πιό σοβαρά :)))

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως για μερικούς υπήρξε κομβικό σημείο. Μετά από λίγο-κυρίως στη διάσπαση της νεολαίας και μετά έθεσαν τον εαυτό ή-βρέθηκαν εκτός!

Να ρωτήσω κάτι χωρίς παρεξήγηση? Πέρα από Ραδιοτηλεγραφητής, μήπως έχετε περάσει κι απ΄την Π.Α.Μ. το 86-88?

Ανώνυμος είπε...

πλακα πλακα το post δεν ειναι κ για γελια...τα γεγονοτα τοτε θα επρεπε να τα γνωριζουν ολοι οι με τη πολιτικη ασχολουμενοι..για να ξερει καποιος απο ποιον ακουει τα περι συνεργασιων τελοσπαντων τα εργα κ τις ημερες ολων....το μπατσοκ ειναι εδω διαλυμενο δεξιο

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ Ερυθρός:
"Στην πλάκα, στο ούζο και στο κρασί λέγονται τα πιό σοβαρά".
(Χικ) Συμφωνώ σύντροφε (γκλουπ) :)

@ rebel red: δεξιό ναι, στο σύνολο του. Για διαλυμένο έχω επιφυλάξεις

@ renata: Από την ώρα που έστειλες αυτό το σχόλιο έχω ψάξει 3 φορές το χώρο για κοριούς :)
Η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Αυτό σημαίνει πως ξέρεις ποιος στ' αλήθεια είμαι. Ας μείνει μεταξύ μας. Στείλε μου mail (φαίνεται στο blog) και πες μου ποιος Αρτέμης με κάρφωσε; :)

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ renata: Μόλις τώρα μπήκα στο blog σου. Χμ. Ελευσίνα ε; Και ΠΑΜ; Νομίζω πως κατάλαβα. Το μυαλό μου πάει στα αρχικά Σ.Η. (ή Β.Η.) Τα υπόλοιπα ιδιαιτέρως.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩΩΩΩ ! :))))

Στέλνω μέιλ αμέσως!

A.F.Marx είπε...

Νομίζω ότι η διαφορά που επισήμανες, είναι πολύ πιο βασική από τις τυπικές ομοιότητες.
Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα αρχών, ενώ το ΠΑΣΟΚ ένα πρωσοποπαγές κόμμα που συσπειρώνεται (με επιτυχία ή όχι) γύρω από τον εκάστοτε αρχηγό.
-------------
Με την Ρενάτα, δεν το συζητώ, στο τέλος θα βγείτε πρώτα ξαδέρφια Αμετανόητε...

Ανώνυμος είπε...

Αλλου, καποτε ημαστε σαν αδερφια! :)

A.F.Marx είπε...

Τους χώρισε η ζωή...
Τους ξαναένωσε το blogging...
Μια αληθινή ιστορία με πολλά comment.
Προσεχώς στους κινηματογράφους.
:)

Ανώνυμος είπε...

Αλλού, έτσι όπως το πα, κρίμα που μεγάλωσε κι ο Βασιλάκης Καΐλας να παίξει! :P

Αμετανόητε νοσταλγέ, έχεις μέιλ βρε! ;)

Ανώνυμος είπε...

πας , εννοουσα

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ A.F.Marx:
1. Αυτό το σημείο ήταν το πιο σοβαρό στο post. Πράγματι είναι η ειδοποιός διαφορά του ΚΚΕ από κάθε άλλο κόμμα. Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους.

2. Πριν καν μου στείλει μέιλ ήξερα ποια είναι η renata. Μόνο αυτό το τέρας θα μπορούσε να με γνωρίσει από ένα μισόλογο. Από τα χρόνια που είμασταν συμφοιτητές, σαν αδέρφια και σύντροφοι (τότε ήταν, τώρα δεν ξέρω αλλά θα την ανακρίνω ιδιαιτέρως) ήταν το μόνο άτομο πούπιανε τα πάντα από μια λέξη. Κανονική Kommitat Gazoudarstvenoe Bezopasnosti.
Σαν παλιό σινεμά, μας χώρισε η ζωή και μας ένωσε το blogging (έχει ελπίδες να κόψει κανένα εισητήριο;). Άμα μου τη δώσει θα γράψω το σενάριο. Τώρα πρώτος στόχος είναι η ανάκριση και δεύτερος να την ξαναφέρω (πολιτικά) στα ίσα της. Τα λέω για να σκάει. :)

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γίνει με σένα? Για να βρεις όλους τους παλιούς φίλους και γνωστούς έφτιαξες το blog? :-)

drunk tank είπε...

Παναγιώτη μου άντε με υγεία το καινούριο adsl!
έχεις την λίστα μου, ό,τι βρεις που σε ενδιαφέρει ζήτα το. κι αν ψάχνεις οτιδήποτε που δεν είναι εκεί απλώς ρώτα. σε καμιά 10αριά μερες θα την ανανεωσω. θα λείψω βέβαια από αύριο έως και την δευτέρα.
δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή να σου ζητήσω κι εγώ αλλά δεν βάζουμε άγχος, είπαμε free (ελευθερώστε) music!!!

καλημέρες

Ανώνυμος είπε...

Εγώ KGB? Χμ!...

Ευχαριστώ για το κοπλιμέντο! :P

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ Rocean: :)
Όχι βέβαια αλλά ίσως είναι μια καλή ευκαρία να ξαναμάθω νέα από ανθρώπους με τους οποίους χαθήκαμε.
Λέω να αντικαταστήσω το εισαγωγικό κείμενο του blog με τη φράση "το blogging μας φέρνει πιο κοντά και επανασυνδέει αυτούς που η ζωή χώρισε". Αν ήταν νεότερος ο Ξανθόπουλος θα τούγραφα ένα σενάριο με οδηγίες πώς να ξαναβρεί τη μάνα του που έχασε στο "συνωστισμό" της Σμύρνης κάνοντας spaming σε blogs :)

@ Κωνσταντίνος Π: Μόλις γυρίσεις θα σε επισκεφθώ Κωνσταντίνε μου.

@ Ρενάτα: Αν προσπαθήσεις περισσότερο, θα ανέβεις επίπεδο. Θα γίνεις NKVD. :)

Rakuneta είπε...

the will to power!