Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Το ταξίδι στο Αιγαίο, πια, δεν έχει σημασία. Μόνο κόστος


Τέτοιες μέρες κάποτε συνηθίζαμε να κάνουμε διακοπές και ταξιδάκια στο κοντινότερο «άγνωστο, δικό μας» νησί. Σήμερα, λίγο η οικονομική στενότητα, λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο «ο κακός μας ο καιρός» τέτοια ταξίδια μοιάζουν για τους πολλούς όνειρα θερινής νυκτός. Για τους άλλους, είναι κάτι που πρέπει να γίνει για «να είμαστε in».
Τη μελαγχολία των ημερών τη μεγάλωσε ένα άρθρο του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου στη SportDay. Ο συγγραφέας αναπολεί τις «μέρες της αθωότητας» για τους άνω των 35 αντικρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα.
Το αντιγράφουμε για να θυμούνται οι παλιοί και να αναρωτιούνται οι νεότεροι:

«Κάποτε, το καλοκαιρινό ταξίδι στα νησιά ήταν μία μεγάλη περιπέτεια και φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι της αιγαιοπελαγίτικης μυθολογίας. Μιας μυθολογίας που ήθελε τα πράγματα φθηνά, απλά, άβολα πολλές φορές, ασυνήθιστα, γοητευτικά και μυστηριώδη, άλλες φορές βρόμικα ή «καθυστερημένα», να βρίσκονται εκτός των κεκτημένων του τεχνολογικού πολιτισμού ενός αστικού κέντρου της ηπειρωτικής χώρας (τόσο «πρωτόγονου» που δεν είχε ακόμη ανακαλύψει τα κινητά τηλέφωνα).
Μιας μυθολογίας που ήθελε τα πράγματα γνήσια ή σε κάποιες περιοχές, που ανακάλυπταν ένα «κομπιναδόρικο» τρόπο τουριστικής ανάπτυξης, παράταιρα λουστραρισμένα. Με ένα λούστρο που εξυπηρετούσε το τρίπτυχο του sea, sex, sun. Τότε, βολευόσουν στο κατάστρωμα με τον υπνόσακο που είχες αγοράσει από το Μοναστηράκι, βρίσκοντας εκείνο το απάγκιο που θα σου επέτρεπε να ανάβεις με τον Zippo το άφιλτρο τσιγάρο, που θαύμαζε η γκομενίτσα και έτρωγε ο θαλασσινός αέρας.
Δεν έκανες τηλεφωνικές κρατήσεις ή κρατήσεις μέσω Διαδικτύου, γιατί το πρώτο ήταν «κυριλέ» και ασύμβατο με τα 18 ή τα 22 σου χρόνια και το δεύτερο δεν υπήρχε ακόμη. Ο σχεδιασμός του ταξιδιού ήταν κάτι σχετικό, αφού πολλές φορές κατέληγες σε άλλο νησί από εκείνο που είχες στον νου σου όταν έμπαινες στο πλοίο. Τότε, έκανες 40 ώρες για να φθάσεις στην Κάρπαθο και είχες αρμυρίκι με το όνομά σου, στην Τήλο. Τότε, τα σαλόνια των πλοίων ήταν ο «Νεάτερνταλ» της διακόσμησης εσωτερικών χώρων, ενώ οι καμπίνες ήταν για τις οικογένειες που είχαν μικρά παιδιά ή για τους ηλικιωμένους. Τότε, το ταξίδι κράταγε τόσο όσο να ονειρευτείς τη ζωή σου έπειτα από σένα και το έκανες γιατί θυσίαζες την αγνότητα μιας ηλικίας στον καθωσπρεπισμό εκείνης που ερχόταν. Τότε, από τα καράβια ζήταγες ελάχιστα και τα πλήρωνες ακόμη λιγότερα.
Τώρα, η ανάπτυξη, ο ανταγωνισμός και η εξέλιξη έχουν κερδίσει το παιχνίδι και έχουν αλλάξει τα πάντα. Σε κανένα νησί, πια, δεν υπάρχουν κρυφοί παράδεισοι. Ή, αν υπάρχουν, έχουν καταγραφεί και περιμένουν τη σειρά τους για αξιοποίηση. Κάποτε μπορούσαμε να κρυφτούμε στα νησιά, αλλά αυτά τώρα δεν μπορούν να κρυφτούν πουθενά.
Είναι περικυκλωμένα από ένα πυκνό δίκτυο γραμμών, που διασφαλίζει τη συχνή επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα, μόνο σε εκείνα τα νησιά που αποτελούν «αγαπημένους» και -φυσικά- κερδοφόρους προορισμούς. Από τις 84 γραμμές του ακτοπλοϊκού δικτύου του Αιγαίου, οι 57 χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Υπουργείο Αιγαίου, το οποίο ελέγχει και 9 γραμμές επιπλέον. Μόλις 18 γραμμές είναι εκείνες που είναι πλήρως απελευθερωμένες και αποτελούν το 21,4% του συνόλου των γραμμών, αλλά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» του τζίρου από την κίνηση επιβατών και οχημάτων.
Στις γραμμές που αναχωρούν από τον Πειραιά, τις οποίες εκμεταλλεύονται 5 εταιρείες (που μπορεί σύντομα να περιοριστούν σε 3), μετακινούνται 12 εκατομμύρια επιβάτες. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το «φιλέτο» των 18 γραμμών, εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την απελευθέρωση των ναύλων και τα κέρδη τους αυξήθηκαν μέχρι 110%, ενώ οι προοπτικές είναι ακόμη ευνοϊκότερες. Βέβαια, τα καινούργια πλοία έχουν τόσο σχέση με τα παλιά όσο το υβριδικό αυτοκίνητο της Lexus με το 2CV. Τώρα πας παντού πολύ γρήγορα και με ασφάλεια.
Η περιπέτεια έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια εξασφάλισης εισιτηρίου επιστροφής για το αυτοκίνητο και το μεγάλο πρόβλημα είναι να μην έχει σήμα το κινητό στην περιοχή που βρίσκεσαι. Τώρα το ταξίδι είναι προϊόν προς κατανάλωση και υπάγεται σε συγκεκριμένους κανόνες. Τώρα την εποχή του ανταγωνισμού, που λειτουργεί «προς όφελος» του καταναλωτή, οι εταιρείες ανεβάζουν τις τιμές κάθε ηλιοβασίλεμα ή έπειτα από κάθε δεύτερο γκρουπ Κινέζων που έρχονται να παντρευτούν στη Σαντορίνη.
Μέσα σε 3 χρόνια οι τιμές έχουν αυξηθεί μέχρι και 50%, έτσι που μπορεί μία τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο να πληρώσει μέχρι και 600 ευρώ. Πολλά λεφτά για να δείξεις στα παιδιά σου πώς έγιναν οι τόποι που κάποτε ονειρεύτηκες και μάλιστα γρήγορα και με ασφάλεια».

18 χόρεψαν μαζί του:

Ανώνυμος είπε...

Αχ, σε μας τα λες Χριστάρα;
Που το να πας στην (θου κύριε) Αμερική είναι πιο κοντινό ταξίδι από το να πας στην Κάσο (24 ώρες ΑΝ είσαι τυχερός) :(

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

ΧΑ!
Για Αμερική δεν ξέρω, αλλά τα εισητήρια Allez-Retour για Ρόδο ή Σάμο είναι σίγουρα ακριβότερα από Ελλάδα-Ιταλία.
Για να πάει μια τετραμελής οικογένεια (με το αυτοκίνητο της) Πειραιά-Σύρο χρειάζεται περίπου 200 ευρόπουλα. Κι άλλα τόσα για το γυρισμό. Και ΔΕΝ ισχύουν παιδικά εισιτήρια (ακόμα και τα βρέφη πληρώνουν ολόκληρο εισητήριο) τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εφοπ-ΛΗΣΤΕΣ σου λέει ο άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Και άντε εσείς εκεί κάτω έχετε καράβια για όλα τα νησιά (με όλα αυτά τα προβλήματα που είπαμε)..εμείς εδώ πάνω τι να πούμε?!Θεσσαλονίκη Ηράκλειο 33 ώρες λέει! και χαρά τα γίδια, για το σπάσιμο του αποκλεισμού τησ πόλης!και θέλαν να φέρουν και τη Δημητρούλα να μασ ταξιδεύει..Τη Δημητρούλα!Για το Θεσσαλονίκη Ηράκλειο!Μας δουλεύουν?!εμείς για να πάμε σε νησί πρέπει να πληρώσουμε και το τραίνο ή τα διόδια και τις βενζίνες, χώρια το καράβι.Θα μου πείς πάνε Χαλκιδική..Ε όχι, πιο γρήγορα θα φτάσω στο Ηράκλειο!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ ανώνυμο
Έχεις μεγάλο δίκιο. Η -και καλά- πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως την ονομάζουν οι μεγαλοσχήμονες είναι πραγματικά θαλάσσια αποκλεισμένη από τα νησιά. Θυμάμαι όταν είμουν φοιτητής το περίφημο "Αιγαίο" που έκανε το Θεσσαλονίκη Ηράκλειο σε 36 ώρες αλλά στην πραγματικότητα ξεκινούσε τη Δευτέρα κι έφτανε την Πέμπτη αφού το κλείνανε σε κάποιο λιμάνι. Έτσι γνώρισα και τη Χίο όταν μας απέκλεισαν 47 ώρες!
Το "Δημητρούλα" πριν 2-3 χρόνια πήγαινε Πειραιά-Σάμο σε 15 ώρες (με Κανονικές Συνθήκες Θερμοκρασίας & Πιέσεως) αντικαθιστώντας το γνωστό "Σαμίνα" όταν αυτό βούλιαξε. Φαίνεται πως για το δρομολόγιο Θεσ/Ηράκλειο δια νόμου προβλέπονται σκυλοπνίχτες.
Τέλος, τα όσα λέει ο ΧΧ ισχύουν για τα νησιά-φιλέτα. Τα υπόλοιπα άστα. Πέρυσι οι κάτοικοι των Κυκλάδων (πλην Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Νάξου) πανηγήριζαν επειδή φρεγάτες του ΠΝ τους πήγαν φάρμακα.
Βλέπεις αυτά τα δρομολόγια έχουν ζημιά για τους Εφοπ-ΛΗΣΤΕΣ και δεν τα κάνουν αν και επιδοτούνται.
Γ-ΕΛΛΑΣ το μεγαλείο σου! Καλά λέει ο Χ Κλυνν πως είμαστε η μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους.

Ανώνυμος είπε...

Και μια και σας άρχισα τον πόνο μου από τη Σαλονίκη, να ολοκληρώσω λέγοντας ότι πήγα και αγόρασα τα εισητήρια για Πάρο, μόνο να πάμε 45 ευρώ το άτομο. και επειδή ανέλαβα να τα πάρω εγώ, έδωσα 166 ευρώ για 4 άτομα.Πονάωωωωωωωωωωωω!συν 11 ευρώ φοιτητικό για τραίνο, 7 ώρες ταξίδι. Να πάρω το ιντερσίτυ μήπως?45 ευρώ και σε 4 ώρες είμαι Αθήνα!Είδα και αυτό το σύνθημα της ΚΝΕ και συμφωνώ απόλυτα μαζί τους¨: Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!!!!!!!!!!!!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ ανώνυμο
Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι διακοπές. Υπάρχει τρομερό πρόβλημα μετακίνησης στην Ελλάδα (με τα υπέρογκα ποσά που βάζουν τα ΚΤΕΛ, τα αεροπλάνα και βαπόρια).
Σκέψου να μένεις σε νησί το χειμώνα και νάχεις πρόβλημα υγείας. Τα νοσοκομεία δεν έχουν αυτά που έχουν τα Πανεπιστημιακά, άρα θα πρέπει να πας Αθήνα, Ρόδο ή Ηράκλειο. Αν δε σε κλείσει το απαγορευτικό (τότε έχεις την επιλογή ελικοπτέρου αν σου περισεύουν 10.000 ευρώ) ή να πεθάνεις σιωπηλά και με αξιοπρέπεια. Σε άλλη περίπτωση, δίνεις το 1/5 του μισθού σου για πηγαινέλα στον Πειριαά (τα υπόλοιπα έξοδα -τροφή, στέγη- δεν περιλαμβάνονται).
Μια που είπες για την ΚΝΕ: Μιλούσα με κάποιο αντιστασιακό με 3 σφαίρες στο κορμί του και του έλεγα "α, ρε καπετάνιε, τι ηρωισμό είχατε εσείς να βάζετε τα στήθια σας μπροστά στα πολυβόλα!".
Η απάντηση του ήταν κόλαφος: "Γιε μου, εμείς τότε δεν είχαμε να χάσουμε πολλά. Η αντίσταση ήταν ο μόνος δρόμος που είχαμε. Εγώ θαυμάζω εσάς που αντέχετε χωρίς καμιά ελευθερία. Δεν μπορείτε να ψωνίσετε αν δεν έχετε πιστωτική. Οι τράπεζες σας έχουν αλυσοδέσει για όλη σας τη ζωή. Θέλετε να πάτε σε ένα φίλο και σκέφτεστε το ταξίδι. Υπάρχει μεγαλύτερη απομόνωση από αυτή, παιδί μου;"
Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, η στιχομυθία ήταν ακριβώς αυτή. Μου έκανε τόση εντύπωση που τη συγκράτησα επί λέξει.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα είπε ο καπετάνιος! μια φίλη μου ανακάλυψε ότι χρωστά σην τράπεζα 1000 ευρώ, γιατί δεν πλήρωνε το γυμναστήριο και το τραγικό δεν είναι ότι το ποσό έφτασε εκεί(καλά αυτό είναι απίστευτο), αλλά ότι η Τράπεζα της είπε ότι θα προβεί σε κατάσχεση και ότι 70 ευρώ από αυτά που χρωστάει είναι για τα έξοδα του δικηγόρου, τον οποίο έβαλε η Τράπεζα για να της στείλει το εξώδικο!Εμ κερατάς εμ (υπερβολικά πολύ )δαρμένος!
Ο παππούς είχε δίκιο:για να αθληθείς σε κάποιο γυμναστήριο πρέπει να βγάλεις πιστωτική!Γιατί ρε κουμπάρε? σε πειράζει να στα δίνω μια φορά το μήνα?!
Τελικά δεν τη γλίτωσα τη Δημητρούλα!το καράβι που θα γυρίσουμε από την Πάρο θα είναι η Δημητρούλα!Αρχίζουν και τα μελτέμια τώρα, άντε να δούμε τι θα γίνει φέτος!
και ένα τελευταίο:Κάηκε και ο Γράμμος λέει, η Κοτύλη και οι Αρρένες.το πρωί που πήγαινα στη δουλειά με το ταξί, ένασ δημοσιογράφος στο ράδιο είπε ότι γράφτηκε η τελευταία πράξη του εμφυλίου με τη φωτιά στο Γράμμο. ¨οχι φίλε μου, η τελευταία πράξη του Εμφυλίου θα γραφτεί όταν κάψουμε σε ένα καζάνι με πίσσα τους απογόνους των 'νικητών' του εμφυλίου, αυτούς τους επικίνδυνους που ανάμεσα στα άλλα καίνε από άκρη σ'άκρη τη χώρα!φτάνει πια!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ ανώνυμο

Ναι, είναι φοβερό αυτό το "νόμινο" νταβατζηλίκι των τραπεζών. Σε λίγο και βερεσέ απ' το μπακάλη να πάρεις, αν καθυστερήσεις να πληρώσεις, θα πλακώσουν οι τράπεζες, η εφορία, το ΣΔΟΕ και το κακό συναπάντημα.
Μοιάζει ανέκδοτο αλλά δεν είναι: Πριν 6-7 χρόνια ένας φίλος πήγε να αγοράσει από πολυκατάστημα ένα pc. Του λένε "10.000 δρχ η δόση για 36 μήνες". Αυτός ρώτησε αν, πληρώνοντας μετρητοίς, έχει έκπτωση. Του είπαν "όχι! Μετρητοίς πληρώνετε 360.000". Τσαντισμένος, πήρε το pc και πήγε σε τράπεζα κατέθεσε 360.000 με εντολή να δίνουν 10.000 το μήνα στο πλυκατάστημα. Στους 36 μήνες του είχαν περισσέψει 18.000. Μου το είπε χαρούμενος κι εγώ, τότε, τον είπα τσιγκούναρο. Τώρα, λέω πως έβλεπε μακρύτερα από μένα.
Για το Δημητρούλα: οπλίσου με υπομονή και αρκετή ξηρά τροφή (για καλό και για κακό). Να θυμάσαι πως με το "ευτελές" ποσό Πάρο-Σαλονίκη μπορεί να δεις κι άλλα νησιά και να επιμηκύνεις τις διακοπές σου.
Για το Γράμμο: δε συμφωνώ πως ό,τι έγινε το 1946-49 ήταν εμφύλιος. Ήταν κατοχή της χώρας από ξένο κράτος (αγγλία) κι αντίσταση που τελικά δε νίκησε. Η κατοχή συνεχίζεται ως σήμερα από άλλους αφέντες (ΗΠΑ-ΕΕ). Άρα, όσα λες ισχύουν για το κάψιμο της πρεσβείας την ώρα που οι τελευταίοι us marines θα συνωστίζονται στα Apachi όπως στη Σαϊγκόν. Ελπίζω να προλάβω να τη ζήσω αυτή τη στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Τι ζώον..μια ώρα έγραφα και κάτι έκανα και χάθηκε..τεσπά..σε μια ώρα την κοπανάω απο τη δουλειά και πάω για μπάνια Χαλκιδική. ευτυχώς είναι καιη κατασκήνωση του ΑΠΘ και τη βγάζουμε τζάμπα.Θα φύγουμε νωρίς για να φτάσουμε νωρίς πριν ξεκινήσουν οι Ούνοι..Αναρωτιέμαι γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν βάλει καραβάκια να μασ πηγαίνουν μάνι μάνι απέναντι. πέρσυ είχε βάλει η Νομαρχία βαρκάκια και πη΄γαινε τα παππούδια στην Επανομή για μπάνιο. φέτος δεν έβαλε και τα παππούδια ρωτάνε γιατί..Κρίμα μωρέ, τους λυπάμαι, όταν για μια στιγμή καταλαγιάζει το μίσος μου για τη βλακειά που τους ΄δερνει και τους εξωθεί να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚΝΔ, και υποφέρουμε όλοι παρέα...ΑΧ γιατί να είμαστε έτσι ευαίσθητοι εμείς οι επιθυμούντεσ την κοινωνική και πολιτκή αλλαγή!
Πάντως, εμφύλιος ξεεμφύλιος, τα US marines δε θα προλάβουν να φύγουν με τα Απάτσι.τρέχοντας, κολυμπώντας, πανικόβλητοι από το φόβο τους καθώς θα βλέπουν τις σιδερένιες μεραρχίες του προλεταριάτου με τους πυρσούς στο χέρι και τα βαρέλια πίσσα παραμάσχαλα (θυμόμαστε το δικό μου σενάριο)να κατηφορίζουν αλαλάζοντας. και τα Απάτσι θα τα έχουμε προλάβει εμείς, για να μεταφέρουν τα παππούδια στην Επανομή για μπάνιο και έμενα από και προς Αντίπαρο! Και επειδή δεν είμαι μοναχοφάισσα, το Απάτσι που εγώ θα έχω επιτάξει θα αφήνω να το παίρνετε όλοι όσοι έχετε υποφέρει από καθυστερήσεις σε λιμάνια, για όπου θέλετε, εντός Ελλάδασ όμως.

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ ανώνυμη
"πέρσυ είχε βάλει η Νομαρχία βαρκάκια". Φέτος ο "σύντροφος" Ψωμιάδης θα βάλει τζετ σκι (αλλά με κράνος).

"ΑΧ γιατί να είμαστε έτσι ευαίσθητοι εμείς οι επιθυμούντεσ την κοινωνική και πολιτκή αλλαγή!". Μα, απλούστατα επειδή κανένας αναίσθητος και φιλοτομαριστής δε νοιώθει την ανάγκη της κοινωνικής αλλαγής.

"μπάνια Χαλκιδική" Τι μου θύμησες τώρα! Μια υπέροχη βδομάδα (προ αμνημονεύτων χρόνων) φοιτητικές διακοπές σε Ασπροβάλτα, Σταυρό, Βρασνά! Όλη μέρα μπάνιο, φραπεδιά και μύδια αχνιστά!

"α US marines δε θα προλάβουν να φύγουν με τα Απάτσι" Καλύτερα να τους φορτώσουμε σε τίποτα Αντόνωφ και Τουπόλεφ όπως τα κατάντησε ο "σύντροφος" Πούτιν.

Καλά μπάνια

Ανώνυμος είπε...

Θα πω το εξής:Ευτυχώς υπάρχει και η κατασκήνωση του ΑΠΘ και τη βγάζουμε τζάμπα!Πας εκει, κάνεις τα μπάνια σου, τρως τα σουβλάκια σου από τη φοιτητική καντίνα(άμα θες τρωσ και στη λέσχη με 3,50 ευρώ-το ανεβάσαν οι μαλάκες), πίνεις τις μπυρίτσες σου ή τα κοκτέιλ σου πάλι στη φοιτητική καντίνα, μπορείς να πάρεις τα βιβλία σου από τη φοιτητική καντίνα,πάς στα πάρτυ σου στη φοιτητική καντίνα, στις εκδηλώσεις στην φοιτητική καντίνα και τη βγάζεις με 30 ευρώ (ας όψονται τα τσιγάρα και τα παραπάνω κοκτέιλ) και είσαι κυριλέ. έτσι ωραία είναι άμα στην φοιτητική καντίνα υπεύθυνοι είναι της Πανσπουδαστικής (αλλάζει κάθε 15 μέρες)!Φθηνές και ποιοτικές διακοπές!πρέπει να γίνει αίτημα όλων των φοιτητών να έχουν τα πανεπιστήμια κατασκηνώσεις.Είναι σωτήριο!Τώρα πάλι στο πήξιμο, αλλά που θα πάει θα περάσει κι αυτό!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ ανώνυμη
Έχω μια απορία: 30 ευρώ τη μέρα; Εμένα δε μου φαίνονται λίγα.
Ντάξει, είναι λιγότερα από τα τρελά λεφτά που θέλουν τα ενοικιαζόμενα αλλά και πάλι αν κάτσεις μια βδομάδα, θες κοντά στο 250αρι.
Εγώ κάπως αλλιώς τις καταλαβαίνω τις φτηνές φοιτητικές διακοπές. Ίσως επειδή στα δικά μου φοιτητικά χρόνια τη βγάζαμε με 70-100 ευρώ το μήνα.

Ανώνυμος είπε...

Βρε τι 30 ευρώ τη μέρα?!τις 3 μέρες εφαγα τα τελευταια μου 30 ευρώ!Αλλιώς τι?θα την αγαπούσε ο λαός την κατασκήνωση του ΑΠΘ?!άμα μπεις στο Ριζοσπάστη το σημερινό θα δεις το σχετικό ρεπορτάζ.
εγώ όταν ήμουν πρώτο έτος έπαιρνα από τη μαμά μου 10 χιλιάρικα και την έβγαζα μια χαρά, κάθε μέρα σε ταβερνές τη βγάζαμε και δεν είχαμε πρόβλημα. μετά, για 2 χρόνια αυξανόταν το ποσό κατά 5 χιλιάρικα, μέχρι που μπήκε το ευρώ και η εισφορά αυξήθηκε με ιλλιγιώδη ρυθμό..τώρα πάλι η μάνα μου μου δίνει, κι ας δουλεύω εγώ..αλλά το έχω πάρει απόφαση:δε βγαίνουμε που δε βγαίνουμε, ας τα φάμε τα ρημάδια και ας αφήσουμε την αποταμίευση και την "οικονομία" για την επόμενη ιστορία επιστημονικής φαντασίας του Χόλλιγουντ. Δε βαριέσαι, δε θα κάστουμε να σκάσουμε!Ας ζήσουμε όπως μπορούμε,χωρίς άγχος.Βέβαια, είπα ότι οικογένεια δε θα κάνω ποτέ (δε βγαίνω λέμε!), μπορεί να πάρω μια μηχανή και να κάνω το γύρο της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Τσε, και να γράψω το Ημερολόγιο μιας Ηλίθιας. Ίσως πάλι να κάνω το γύρο των Βαλκανίων με μια μηχανή και να τους βρίζω γιατί είναι πολύ γίδια όλοι τους. για τα γεράματα, παίρνω το ρίσκο μου:τα παίζω όλα για όλα ότι σε 30 χρόνια από τώρα θα έχουμε σοσιαλισμό και όλα θα έχουν λυθεί!

Ανώνυμος είπε...

Κάντε ρε καμμιά δουλειά εκεί στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, όλο στα μπλογκ γράφετε

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να κάνω κάτι για να εκμηδενίσω τον περίγυρο!Δεν παλεύεται!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ ανώνυμη
Εμένα μου φαίνεται ευκολότερος ο γύρος των Βαλκανίων. Αν τον κάνεις, πάρε μαζί και τον Κουστουρίτσα να το κάνει ταινία.

@ chanteuse
Ώπα! Μας διαβάζουν κι από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης; Τα δέοντα στο τραγουδιστή (όχι το "μεγάλο τραγουδιστή" τον άλλο, τον μηχανόβιο).
ΥΓ: Δεν πιστεύω να μας παρακολουθεί κι ο άλλος, ο "φτερωτός"; Μπα. Το πολύ-πολύ ο γίγαντας Αγάπιος (ένας είναι ο Αγάπιος).

Ανώνυμος είπε...

O Κουστουρίτσα χάζεψε..πήγε και βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος...Ε ρε κάρβουνο έγινε ο εγκέφαλος!Δεν την πάλεψε ο (πλέον) χριστιανός..Μα τι κατάντια!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

@ τα'χω πάρει

Όλοι έχουν δικαίωμα στο βίτσιο