Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

Δεν έχουν το Θεό τους!


Μας άρεσε το «περί… ανεξιθρησκίας» άρθρο του Μιχάλη Λεάνη και το φιλοξενούμε:

Διαβάζω στην εφημερίδα άρθρο με τίτλο «Λουκέτο στην "κόκκινη" εκκλησία από την Αρχιεπισκοπή της Μαδρίτης».

Το αυθεντικό οικουμενικό μήνυμά της και η καθημερινή ενασχόλησή της με τους απόκληρους και τους καταπιεσμένους της σημερινής κοινωνίας φαίνεται ότι ενόχλησαν την αρχιεπισκοπή της Μαδρίτης, που διέταξε τη διακοπή της λειτουργίας στην ενορία του Αγίου Καρόλου Μπορομέο, εξαιτίας των «ανορθόδοξων πρακτικών» που εφαρμόζουν οι ιερείς της. Στη συγκεκριμένη εκκλησία που βρίσκεται στην εργατική συνοικία της Βαλέκας, ο «κόκκινος» ιερέας Ενρίκε δε Κάστρο και οι δύο συνεργάτες του τελούσαν τη λειτουργία, φορώντας τζιν, χρησιμοποιούσαν μπισκότα στη Θεία Κοινωνία και επέτρεπαν σε μουσουλμάνους μετανάστες να διαβάζουν το Κοράνι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Ο Κάστρο παραδέχεται, άλλωστε, ότι τελεί χριστιανο-μουσουλμανικές λειτουργίες, κατά τις οποίες οι μουσουλμάνοι προσεύχονται αραβικά, ενόσω Κοράνι και Βίβλος αναγιγνώσκονται παράλληλα.

«Ο άνθρωπος είναι πάνω από τις θρησκείες και χρειάζεται να πιστεύουμε στον άνθρωπο», δηλώνει, εκφράζοντας απόψεις οι οποίες δεν αρέσουν καθόλου στον Πάπα Βενέδικτο, που πιστεύει «ότι παρόμοιες καινοτομίες θα αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο την καθολική Εκκλησία σε μία εποχή που η κοσμικότητα καλπάζει (…).

(…) Οι ιερείς του Αγίου Καρόλου ανήκουν σε μια τάση του χριστιανισμού που δείχνει να είναι κοντά στη λατινοαμερικανική θεολογία της απελευθέρωσης, που επιδιώκει να φέρει δικαιοσύνη στους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Στην Ισπανία εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970, όταν ιερείς εστίασαν στη βοήθεια που μπορούσαν να προσφέρουν σε νεαρούς χρήστες ηρωίνης και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες κατά των ναρκωτικών. Η ισπανική, όμως, ιεραρχία που χαρακτηρίζεται για τις συντηρητικές καταβολές της, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Βατικανό, επιδίωξε να μειώσει την ανάπτυξη της τάσης.

Ο πατήρ Κάστρο σημειώνει ότι τέτοιες δραστηριότητες δυναμώνουν την Εκκλησία, διότι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων. Επικαλείται μάλιστα μια έρευνα του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που έγινε το 2006, σύμφωνα με την οποία μόνο 4 στους δέκα καθολικούς της Μαδρίτης θεωρούν εαυτούς ως θρησκευόμενους πιστούς».

Στην ίδια εφημερίδα, σε άλλη σελίδα, διαβάζω: τρεις νεκροί σε επίθεση σε χριστιανικό εκδοτικό οίκο στη Νοτιοανατολική Τουρκία (…). Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCN Turk, οι δράστες έκοψαν τον λαιμό των θυμάτων και η αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες (…).

(…) Η Ε.Ε., στην οποία η Τουρκία ελπίζει να ενταχθεί, έχει κάνει έκκληση για περισσότερες ελευθερίες για τη μικρή χριστιανική μειονότητα».

Η ίδια πίστη που σώζει, η ίδια σκοτώνει. Η πίστη που ελευθερώνει, είναι η ίδια που φυλακίζει μυαλά... Επιταγές ενός δικού μας Θεού ή ενός ξένου. Ένα μεταφυσικό ταξίδι που διάλεξες δίπλα σε αυτό που σου επιβάλλουν οι θρησκευτικές αντιπροσωπείες. Αυτός είναι ο κόσμος μας. Φανατικοί όλων των δοξασιών κοιτάζουν πώς θα κατακτήσουν τη γη. Διάλεξε με ποιους θέλεις να πας. Μα αν, πραγματικά, έχεις τον Θεό σου, όπως και αν λέγεται αυτός, κοίταξε να τον μοιραστείς ελεύθερα, χωρίς παρωπίδες και αποκλεισμούς, με όσους μπορείς και εφόσον το επιθυμούν. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της πίστης, όπου και αν αναφέρεται. Αλλιώς, βρες τα με τον Διάβολο που σου ταιριάζει περισσότερο...

0 χόρεψαν μαζί του: