Σάββατο 7 Ιουλίου 2007

JP Morgan


Δείτε με άλλο μάτι τη JP Morgan σε μια ιστορική «ακτινογραφία» της σχέσης ...πειρατών - τραπεζιτών (από τη στήλη «Ημεροδρόμος» του Ριζοσπάστη:

«Τη Μοργκάνα, μάγισσα της εποχής του Αρθούρου, οι θρύλοι των Κελτών - Ουαλών την ανέδειξαν ως εχθρά της νομιμότητας, την οποία δυναστικά υποστήριζε ο μάγος Μέρλιν, κάπου στα σύνορα μεταξύ Ουαλίας και Αγγλίας.

Η απώθηση των Κελτών, πρώτα από τους Ρωμαίους και αργότερα από τους Δανούς, στην Ουαλία και την Ιρλανδία, διατήρησε τα παράγωγα του λατινογενούς "Μοργκάνα" στις διαλέκτους των κελτικών - παγανιστικών φυλών και με τα ονόματα οικογενειών - γενών και ατόμων με τίτλους ευγενείας. Τέτοιος ήταν και ο Ουαλός πειρατής Morgan (1635 - 1688), που από την Τζαμάικα, ως ιππότης ("σερ", 1674) κυβέρνησε την ευρύτερή της περιοχή, περιλαμβανομένου και του (διαβόητου σήμερα φορολογικού "παραδείσου") νησιού Καϋμάν.

Οι εξεγέρσεις των δούλων ειδικά στην Τζαμάικα (1760, 1823-'24) και ειδικά αυτή του 1831-'32, οδήγησαν το 1838 στην κατάργηση της δουλείας, αλλά και στη μετακίνηση των Morgan στις ΗΠΑ, όπου και επένδυσαν όλα τα κλεμμένα από την κυβερνητική και εμπορική τους δραστηριότητα (ζάχαρα, δούλοι) σε τραπεζικές και άλλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών και η JP Morgan που από το 1702-'03 χρηματοδοτεί κράτη στην έκδοση δανείων (με ομόλογα, δομημένα και μη).

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Λένιν, στο έργο του "Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού", περιγράφει ως προς τις ΗΠΑ το τραπεζικό μονοπώλιο με αναφορές του σε δυο συγκεκριμένους πειρατές της στεριάς: Ροκφέλερ και Morgan...».

0 χόρεψαν μαζί του: