Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Θύτης ή θύμα;


Στη μακρινή Ασία τα φαινόμενα διαφθοράς τιμωρούνται ακόμα με την εσχάτη των ποινών: είτε με σεπούκου (την παραδοσιακή μέθοδο αυτοκτονίας) στην Ιαπωνία, είτε με εκτέλεση στην Κίνα.

Στις 10 Ιουλίου εκτελέστηκε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας Ζενγκ Σιαογιού. Βαρβαρότητα; Διαβάστε τους λόγους της εκτέλεσης και αποφασίστε.

Ο Ζενγκ κρίθηκε ένοχος δωροληψίας, παράβασης καθήκοντος και εγκληματικής αμέλειας. Στο διάστημα 1998-2005, που ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας, χρηματίστηκε με το ποσόν του 1,04 εκατομμυρίου δολαρίων για να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες νέα σκευάσματα. Ο Οργανισμός είχε δώσει την έγκρισή του για μολυσμένο αντιβιοτικό, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων το 2006.

Στη διάρκεια της επταετούς θητείας του, ο συγκεκριμένος πρώην αξιωματούχος έλαβε συνολικά πάνω από 630.000 ευρώ με τη μορφή προμηθειών ή δώρων για να χορηγεί άδειες κυκλοφορίας φαρμάκων χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει δοκιμή τους. Τουλάχιστον 13 μωρά έχασαν τη ζωή τους το 2004 στην επαρχία Ανχουί επειδή τρέφονταν με πλαστή σκόνη γάλακτος χωρίς καμιά θρεπτική αξία.

Μόνο μία εταιρεία, η Κongliyuan, τον δωροδοκούσε συστηματικά εξασφαλίζοντας την έγκριση 277 φαρμάκων, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά κερδοφόρα αντιβιοτικά. Ένα από αυτά τα αντιβιοτικά προκάλεσε πέρυσι τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, προτού αποσυρθεί.

«Οι βαλίτσες με χρήματα ήταν κάτι καθημερινό», έλεγαν μέλη της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας. Αυτό που οδήγησε στην πτώση του Ζενγκ, και στην παραδειγματική τιμωρία του, ήταν η απληστία του (και η τεράστια προβολή που έλαβε ο θάνατος των σκύλων και των γάτων στην Αμερική από δηλητηριασμένες κινεζικές ζωοτροφές). Η καταδίκη του Ζενγκ συνέπεσε με την απόσυρση ακατάλληλων τροφίμων, εν μέσω καταγγελιών για οδοντόπαστες με επικίνδυνα χημικά που εξήχθησαν στην Αυστραλία και τον Παναμά και για αυγά βαμμένα με τοξικές χρωστικές ουσίες. Αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Κίνα ανέφεραν ότι το 56% των ακατάλληλων εισαγωγών στις ΗΠΑ ήταν παράνομο, μη εγκεκριμένο και αμαύρωσε τη φήμη όλων των κινεζικών τροφίμων

Τις επόμενες μέρες θα χυθούν ποταμοί μελάνης γύρω από τη «βάρβαρη και αποτρόπαιη» πράξη αν και δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο στην είδηση του θανάτου τόσων ανθρώπων από ψευτοφάρμακα. Ίσως επειδή, όπως λένε οι κυνικοί, «ένας θάνατος είναι τραγωδία. Πολλοί θάνατοι είναι στατιστική».

Πάντως, όλα δείχνουν πως η Κίνα βαδίζει ολοταχώς προς τον «παράδεισο» της Δύσης ακολουθώντας όλες τις «αξίες» του: το χρηματισμό των κρατικών λειτουργών για εξυπηρέτηση μεγάλων τραστ και την παροχή θανατηφόρων σκευασμάτων στο ευρύ κοινό προς χάριν του κέρδους. Μια μικρή λεπτομέρεια «εκδημοκρατισμού» απομένει: η κατάργηση της θανατικής ποινής όσων πιάνονται με το «δάχτυλο στο μέλι». Όχι για άλλο λόγο, αλλά για να μην τρομάζουν οι ξένοι επενδυτές.

0 χόρεψαν μαζί του: